Farmers take part in the blockade of the M7 motorway in Pierre-Benite, near Lyon, central-eastern France, on January 29, 2024, amid nationwide protests called by several farmers unions on pay, tax and regulations. - Local branches of major farmer unions FNSEA and Jeunes Agriculteurs announced on January 27, 2024, a "siege of the capital for an indefinite period" starting at 2 p.m. on January 29, 2024, as some farmers deem the government's announcements in favor of the sector are insufficient. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Fermierii francezi își continuă protestele și au trecut luni la blocarea autostrăzilor care duc spre Paris și spre alte orașe importante ale țării. Guvernul ar putea anunța marţi noi concesii, iar președintele Emmanuel Macron va pleda la Bruxelles și pentru unele relaxări ale reglementărilor care îi vizează pe agricultori. Daniela Coman transmite din Paris.
Reporter: Imagini preluate de sus au arătat un peisaj care doar în timpul pandemiei a mai fost văzut: aglomeratele autostrăzi ce duc spre Paris, total libere, fără nicio mașină pe zeci de kilometri. Guvernul de la Paris pare destul de dispus la concesii față de agricultori, care știu ce vor, sunt solidari și foarte bine organizați. De aceea, este așteptată cu mare interes prezentarea programului noului guvern, pe care premierul Gabriel Atall o va face astăzi în parlament. În plus, Franța se pregătește să ceară modificarea legislației europene în domeniul protecției mediului, foarte contestată de agricultori. Prima dintre regulile puse în cauză, pentru care Parisul și-a găsit deja 22 de aliați între țările membre, este cea care obligă la lăsarea terenurilor în repaus pentru a proteja biodiversitatea. Măsura se aplică treptat, 4% anul acesta, iar până în 2030 țările membre trebuie să ia măsuri pentru ca 20% din terenuri să fie cedate naturii, ceea ce provoacă panică printre cultivatori. La reuniunea șefilor de stat și de guvern de joi, de la Bruxelles, președintele Emmanuel Macron își va asuma propriul punct de vedere și în legătură cu substanțele fitosanitare. Nicio nouă interdicție, fără o soluție în spate. Altă nemulțumire a agricultorilor, pentru care fac responsabilă Uniunea Europeană, este concurența neloială a produselor agroalimentare mult mai ieftine, sosite din import./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (30 ianuarie)