Marea Britanie va interzice țigările electronice de unică folosință

Marea Britanie va interzice țigările electronice de unică folosință, foarte populare în rândul tinerilor cu gusturile lor fructate, dar care îi îngrijorează pe medici și autoritățile sanitare, a anunțat, luni, guvernul conservator. Interdicția face parte dintr-un plan mai amplu de combatere a fumatului anunțat în toamna trecută de prim-ministrul Rishi Sunak.
„Una dintre cele mai îngrijorătoare tendințe în acest moment este creșterea vapingului în rândul tinerilor și, prin urmare, trebuie să acționăm înainte ca acest lucru să devină endemic”, a spus el, citat într-un comunicat.
Potrivit cifrelor oficiale, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani care folosesc aceste produse, ponderea celor care consumă țigări electronice de unică folosință, numite și „puffs”, a crescut de nouă ori în doi ani. Consumul acestor produse de unică folosință reprezintă „un factor cheie în creșterea alarmantă” a numărului de tineri care folosesc țigări electronice, notează guvernul, care atrage atenția asupra efectelor „necunoscute” pe termen lung ale vapingului.
Guvernul „dorește să-i ajute pe copii să fie ademeniți în mod catastrofal de dependența de nicotină, spre care vaporarea este adesea o poartă”, a declarat ministrul Sănătății, Victoria Atkins, pentru BBC. Ea a precizat că această interdicție ar trebui să aibă loc la începutul anului viitor.
Pe lângă această interdicție a țigărilor electronice de unică folosință, Londra va reduce și numărul de arome autorizate pentru țigările electronice clasice, va face ambalajele lor mai puțin atractive și va reglementa modul în care aceste produse sunt prezentate în magazine astfel încât să fie mai puțin vizibile pentru consumatori.
Fumatul este principala cauză de deces care poate fi prevenită în Marea Britanie, spune guvernul. Provoacă aproximativ unul din patru decese prin cancer.
În octombrie anul trecut, premierul a anunțat și că dorește să extindă interdicția de vânzare a țigărilor pentru ca Marea Britanie să devină treptat o țară fără tutun.
În prezent, vârsta legală pentru a cumpăra țigări în Marea Britanie este de 18 ani, iar guvernul dorește să mărească anual această vârstă legală cu un an. (www.lalibre.be – 29 ianuarie)/rcostea

RADOR RADIO ROJMÂNIA (30 ianuarie)