Mai multe investigații sunt în curs după atacul informatic de la Camera Deputaților

Mai multe investigații sunt în curs după atacul informatic de ieri de la Camera Deputaților, în urma căruia a fost furată o cantitate mare de date, aproximativ 200 de gigabiți. Copii ale unor acte de identitate, precum cele ale premierului Marcel Ciolacu sau ale liderului UDMR, Kelemen Hunor, dar și alte informații cu caracter personal sau referitoare la dispozitivele electronice ale parlamentarilor și angajaților au ajuns în laptopurile hoților informatici. Nicoleta Turcu are detalii.
Reporter: Oficial, nimeni nu a cerut o răscumpărare, dar neoficial, pe surse, un grup de hackeri ar fi cerut pe un forum underground mai puțin de un bitcoin – aproximativ 40.000 dolari – pentru recuperarea datelor. Deocamdată nu se știe public care a fost vulnerabilitatea exploatată de infractorii informatici, dar multe instituții ale statului cu atribuții în zona securității cibernetice colaborează pentru a clarifica incidentul de securitate. STS, care asigură infrastructura de rețea și securitate cibernetică pentru guvern și ministere, a transmis că nu are astfel de atribuții și pentru sistemul informatic al Camerei Deputaților. Potrivit ministrului cercetării, Bogdan Ivan, în România sunt zilnic între 25.000 și 50.000 de atacuri informatice, dintre care 250 vizează instituțiile publice.
Bogdan Ivan: Avem pe rol mai multe modificări legislative la legea securității cibernetice pentru a înăspri cât se poate de mult această legislație, pentru a proteja cât mai mult oamenii. Și un alt element, foarte important: odată cu realizarea infrastructurii de cloud guvernamental, vom avea una dintre cele mai bune infrastructuri de securitate cibernetică din lume până la finalul anului 2024.
Reporter: Printre documentele pe care hackerii le-au prezentat deja ca fiind în posesia lor se numără, pe lângă copia cărții de identitate a premierului, și bugetul Camerei Deputaților pentru anul 2024 sau deconturi ale unor deputați. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a anunțat că a deschis un dosar penal in rem în acest caz./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/eradu