Site-ul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică a fost ținta unui atac informatic

Realizator: Nicoleta Turcu – Site-ul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică a fost ținta unui atac informatic în cursul nopții, după cel de ieri de la Camera Deputaților. La DNSC, atacul a fost unul de tip distribuited denial of service, cu 18.000 de accesări pe secundă. Ministrul cercetării, Bogdan Ivan, a precizat că atacul nu a avut succes, site-ul funcționează și este protejat. El a dat detalii și despre atacul de ieri de la Cameră. Au fost furate 316 fișiere cu documente publice, dar și date care nu sunt destinate publicului, precum copii ale unor acte de identitate ale parlamentarilor. Mai multe anchete sunt în curs în acest caz și ar putea să fie sancționați inclusiv cei responsabili cu sistemul informatic al Camerei Deputaților.
Bogdan Ivan: Toți cei care aveau responsabilități tehnice, până la cei care au responsabilități decizionale în materie de respectare a drepturilor angajaților în acest caz sau a documentelor care trebuiau să fie nedestinate publicului, vor putea să răspundă în fața legii pentru acest lucru. Principalii vinovați sunt atacatorii, pentru că ei sunt cei care sunt în această culpă, iar regimul penal în cazul atacatorilor, atunci când încalcă regimul securității cibernetice a unei instituții publice este inclusiv închisoarea.
Realizator: Tot ministrul cercetării și digitalizării a anunțat că în ședința de Guvern de astăzi a fost modificat de urgență un articol din legea securității cibernetice. Astfel, instituțiile statului trebuie să fie informate în cel mult 48 de ore despre orice situație în care infrastructura IT a oricărei entități din România este afectată, pentru a remedia rapid riscurile de atacuri informatice. După atacul informatic de ieri, inclusiv o copie a cărții de identitate a premierului a intrat în posesia hackerilor, iar Marcel Ciolacu ar urma să își schimbe documentul de identitate./RADOR RADIO ROMÂNIA/denisse

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 31 ianuarie)