Camera Deputaților a adoptat un proiect care modifică legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale

Camera Deputaților a adoptat, ieri, în calitate de for decizional, un proiect care modifică legea pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Aplicarea pedepsei cu amendă, și nu cu închisoare, în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, dacă se achită integral prejudiciul în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, este unul dintre amendamentele depuse de PSD. Documentul mai prevede că dacă inculpații plătesc cu 20% în plus față de prejudiciul creat fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii. În opinia liderului deputaților PSD Alfred Simonis, prin aplicarea acestui proiect vor crește încasările la bugetul de stat:
Alfred Simonis: Faţă de propunerea inițială a legii s-a adăugat acel 20% pe care trebuie, cel care este descoperit că nu a plătit la timp taxele, să-l adauge debitului integral, adică plăteşti suma pe care nu ai plătit-o inițial plus 20%, plus penalitățile conform legii. Cine, Dumnezeu, credeți că vrea să nu plătească, pentru ca după aia să plătească suma, plus 20, plus penalități; e un nonsens.
Realizator: Pe de altă parte, USR a precizat că actul normativ reprezintă instigare la evaziune fiscală.
Stelian Ion, deputat USR: Câtă vreme, indiferent de cuantumul prejudiciului, dacă cel care a săvârșit această infracțiune achită prejudiciul integral și 20% plus penalități și scapă în final de orice răspundere penală, nemaiavând niciun cazier, asta înseamnă instigare și asta înseamnă încurajare, pentru că vor fi foarte mulți care se vor gândi că nu vor fi prinși, şi, dacă vor fi prinși, vor pune bani deoparte și vor achita acele sume, astfel încât vor scăpa de această pedeapsă.
Realizator: Stelian Ion a adăugat că USR va ataca proiectul la Curtea Constituțională, ne-a transmis reporterul nostru, Petruța Dinu./cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 decembrie)