Social-democraţii şi liberalii şi-au stabilit în şedinţe separate strategia pentru noua sesiune legislativă

„Radiojurnal” – Realizator: Mira Gomboş – Social-democraţii şi liberalii şi-au stabilit în şedinţe separate strategia pentru noua sesiune legislativă, care începe mâine. Printre temele analizate s-a aflat şi cea a comasării alegerilor parlamentare cu cele locale, pe care opoziţia o contestă. Cătălin Purcaru vine cu detalii în „Radiojurnal”.
Reporter: Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, spunea că în prezent nu există nicio modificare legislativă în ceea ce privește comasarea alegerilor, precizând, totodată, că nu s-a luat o decizie în interiorul PSD pe această temă.
Marcel Ciolacu: Nu am luat o decizie în interiorul partidului și plus că nu putem s-o luăm singuri. De aceea, am stabilit cu toți colegii parlamentari, nu vor vota nicio modificare legislativă în acest moment în ceea ce privește comasare a alegerilor sau decalare a vreuni rând de alegeri.
Reporter: Liberalii insistă pentru o comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale și au decis continuarea negocierilor în coaliția de guvernare.
Nicolae Ciucă, liderul PNL: A existat o analiză la nivelul fiecărui intervenient și, în final, fiecare dintre dumnealor și-au prezentat punctul de vedere, susţinând ca o variantă posibilă şi benefică comasarea alegerilor europarlamentare cu locale.
Reporter: Opoziția respinge o eventuală comasare a alegerilor, pe care o consideră un proces neconstituțional.
George Simion, liderul AUR: Nu se poate așa ceva, să votezi primarii cu trei luni înainte. Creezi instabilitate. Să facă ce vor ei, dar nu conștienți că se încalcă Constituția. Există deja o decizie a Curții Constituționale. Alegerile europarlamentare nu pot fi comasate cu alte alegeri.
Reporter: Între timp, USR a anunțat începerea procedurilor de sesizare a Comisiei de la Veneția privind scenariul comasării alegerilor europarlamentare și locale cu mai puțin de șase luni înainte de termenul stabilit./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 ianuarie)