Bursa de Valori București, performanțe fără precedent în 2023

Bursa de Valori de la București a înregistrat anul trecut performanțe fără precedent, cu maxime istorice la valoarea tranzacțiilor, cu acțiuni și obligațiuni, indici bursieri și valoarea de piață a companiilor.

Bursa a realizat cu succes cea mai mare listare de acțiuni din Europa, și anume cea a Hidroelectrica, în valoare de aproape două miliarde de euro. Alina Bordeiașu, cu detalii.

Reporter: Pe 8 decembrie anul trecut, indicele principal BET a depășit pragul de 15.000 de puncte, pentru prima dată în istorie, încheind anul în creștere cu 32 de procente față de anul 2022. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 38 de miliarde de lei, o creștere notabilă, de 58%, față de anul anterior. Cele aproape două milioane de tranzacții realizate de investitori au reprezentat un nivel fără precedent din 2007 încoace.

În acest context, Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București, a vorbit de cel mai bun an din istorie pentru piața de capital, care își îndeplinește misiunea de platformă de finanțare a economiei românești. La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al Bursei, a subliniat că numărul de investitori a atins un maxim istoric, iar indicii bursieri au adus randamente substanțiale anul trecut.

Dacă anul 2022 a adus pierderi pentru participanții la sistemul de pensii private, creșterea Bursei și evoluția ratelor dobânzilor a dus la un randament excelent pentru pilonul II, în 2023. Profitul de aproape 19 miliarde de lei, aferent participanților la pilonul II și pilonul III de anul trecut, este aproape egal cu tot profitul obținut din 2008 încoace. În total, pilonul II și pilonul III de pensii au ajuns la 131 de miliarde de lei active nete./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 1 februarie