Guvernul a modificat, în regim de urgenţă, legea securităţii cibernetice

Guvernul a modificat, în regim de urgenţă, legea securităţii cibernetice, pentru ca instituţiile statului să fie informate în cel mult 48 de ore dacă infrastructura IT a oricărei entităţi din România este afectată, pentru a preveni rapid riscurile. Schimbările au fost făcute după atacul informatic, de acum două zile, asupra site-urilor Directoratului Naţional pentru Securitate Cibernetică şi al Camerei Deputaţilor.

Ministrul cercetării şi digitalizării, Bogdan Ivan, a precizat că, în cazul Directoratului, atacul nu a avut succes, în timp ce la Camera Deputaţilor au fost furate peste 300 de fişiere cu documente publice, dar şi date care nu sunt destinate publicului, precum copii ale unor acte de identitate ale parlamentarilor. El a spus că în ambele situaţii, atacatorii riscă închisoarea:

Bogdan Ivan: Toți cei care aveau responsabilități tehnice, până la cei care au responsabilități decizionale în materie de respectarea drepturilor angajaților în acest caz sau a documentelor care trebuiau să fie nedestinate publicului vor putea să răspundă în fața legii pentru acest lucru. Principalii vinovați sunt atacatorii, pentru că ei sunt cei care sunt în această culpă, iar regimul penal în cazul atacatorilor, atunci când încalcă regimul securității cibernetice al unei instituții publice, este inclusiv închisoarea.

Realiztor: După atacul informatic de alaltăieri, inclusiv o copie a cărţii de identitate a premierului a intrat în posesia hackerilor, iar Marcel Ciolacu ar urma să-şi schimbe documentul de identitate./RADOR RADIO ROMÂNIA//cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 februarie