Psiholog Emma Toader: Oamenii consumă multă energie vitală pe ceartă, critică și agresivitate

De-a lungul vieții, oamenii consumă mult din energia lor vitală, adică din suflet, pe ceartă sau regrete, a declarat, joi, pentru RADOR – Radio România, psihologul Emma Toader, specialist NLP (programare neurolingvistică) și autoarea cărții „Porția de fericire”.

„În societatea de astăzi, oamenii sunt încurajați să fie puternici și nu fericiți. Puternici, pentru ce? Pentru o luptă, normal. Și sclavii trebuiau să fie puternici. Oamenii nu sunt îndemnați să fie fericiți sau bucuroși. Și părinții își antrenează copiii să devină mai puternici, pe motiv că doar așa pot să răzbească în viață. Și începe antrenarea, încă de la grădiniță, cu greutățile. Cu alte cuvinte, sunt programați să fie pregătiți de luptă. Se folosește mult că <viața este o luptă> și că trebuie <să te zbați> ca să reușești”, a spus psihologul.

Potrivit specialistului NLP, după aceste programări din copilărie, adulții încep lupta exterioară, dar, mai ales interioară, încep să se deconecteze de la corp și să traiască mai mult în minte, fie în trecut, fie în viitor, dar prea puțin în prezent.

Pentru foarte mulți oameni, prezentul nu există, ci este comprimat între ziua de ieri și grija zilei de mâine. „La nivel intuitiv, oamenii simt când ceva nu este în regulă cu ei și spun adesea că un lucru, un om sau o situație < îi consumă> foarte mult. Dacă îi consumă, atunci înseamnă că pierd foarte mult din energia lor vitală, adică din suflet. Când pierd din suflet, se creează un dezechilibru, care duce spre o somatizare, adică spre o afecțiune, care poartă diverse denumiri” – a adăugat psihologul.

Ea a spus că diferența dintre tânăr și bătrân ține în primul rând de vitalitate.

„Atunci când sunt tineri, oamenii au ceea ce se numeşte <vitalitate>, adică energie vitală. Dacă o consumă în mod constant pe ceartă, pe nemulțumire, pe critică față de ceilalți și față de sine, atunci ajung să nu mai aibă atât de multă, ci din ce în ce mai puțină și așa se îndreaptă spre depresie, apatie. Nu mai e lumina în ei, ci doar o pâlpâiere” – a explicat specialistul NLP.

Ea a arătat că procesul de îmbătrânire are mai mult de-a face nu cu corpul uman, ci cu sufletul din el, cu darul divin care ține tot sistemul să conlucreze în armonie și echilibru.

„Am văzut oameni care toată viața s-au luptat, care nu au știut  să se bucure și care, la un moment dat, au clacat, nu au mai avut energie. Mari consumatoare de energie vitală sunt gândurile de nemulțumire și de agresivitate” – a adăugat psihologul.

Ea a mai spus că, în aceste vremuri, este o mare foame de vindecare și oamenii vor să schimbe ceva din tiparele lor, dar nu știu cum, pentru că au crezut că succesul sau insuccesul ține de bani și nu de starea de bucurie, cultivată zilnic.

„Cea mai bună programare pe care poate să o facă un părinte este să îi spună copilului său că e important să fie în bucurie orice face și orice este. Și cel mai mare cadou este să-i arate prin propriul exemplu cum arată un om fericit, care își urmeză cu pasiune vocația și se află în bucurie și recunoștință. Comportamentul părintelui este molipsitor” – a spus psihologul Emma Toader.

Székely Ervin