Ungaria profită de caracteristicile sale geografice pentru dezvoltarea relaţiilor cu China (Márton Nagy)

China este un partener economic important al Ungariei, relaţiile de cooperare dintre cele două ţări se pot dezvolta și mai mult în 2024, a subliniat joi, la Budapesta, ministrul economiei, la lansarea, într-un cadru festiv, a unei foi de timbre „Anul Dragonului” de către Poşta Ungară.
Poşta Ungară emite pentru a unsprezecea oară timbre cu motivele horoscopului chinezesc, care de această dată salută Anul Dragonului care va începe pe 10 februarie, a explicat Márton Nagy. Potrivit ministrului, următoarea perioadă va avea și mai mult succes decât anul trecut, seria de timbre contribuie la cunoaşterea reciprocă a culturii.
„Obiectivul Ungariei în viitor va rămâne acela de a fi punctul de întâlnire al economiilor și tehnologiilor din est și vest, prin folosirea caracteristicilor sale geografice favorabile”, a subliniat ministrul, care a numit politica de deschidere a Ungariei către est, lansată în 2010, drept un succes. După cum a menţionat, în Ungaria, ponderea investițiilor directe din țările din Est a fost de 18,8 la sută în 2014, această cifră ajungând astăzi la 34 la sută.
Potrivit ministrului, a devenit clar că ponderea economiei globale se transferă în Asia, iar China joacă un rol din ce în ce mai important în economia mondială. China este al nouălea cel mai important partener comercial al Ungariei, reprezentând mai mult de 4% din totalul comerțului exterior al Ungariei, China a devenit, de asemenea, primul cel mai mare partener comercial al țării în afara Europei. Cele 380 de companii chineze care operează în Ungaria asigură locuri de muncă pentru 16.000 de oameni, iar printre investitorii străini, China a adus cel mai mare capital străin în Ungaria în 2023, a declarat oficialul ungar, care a adăugat: Ungaria este în prezent cel mai important partener de investiții al țării asiatice din Europa Centrală și de Est. În cadrul programului „O singură regiune, un singur drum” au ajuns în lume din 2013 fonduri în valoare de aproximativ 890 de miliarde de euro, din care aproximativ 40 de miliarde de euro au fost direcționate în regiunile central-est-europene. În regiune, Serbia se află pe primul loc cu 19,5 miliarde de euro, urmată de Ungaria cu 3,9 miliarde de euro, din care aproximativ jumătate reprezintă proiectul Budapesta-Belgrad, a declarat ministrul economiei. „Suntem mândri de dezvoltarea liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad, şi alte investiții mari în infrastructură vor fi implementate în Ungaria” , a subliniat Márton Nagy, lăudând, printre altele, prezența marilor instituții financiare chineze în Ungaria.
Márton Nagy a amintit că în 2024 va fi sărbătorită cea de-a 75-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice ungaro-chineze.
Noi, ungurii, credem în parteneriat, în relații bazate pe respect, și manifestăm deschidere către cooperare şi în următorii 75 de ani pentru ca Ungaria să conecteze China și Occidentul„, a subliniat ministrul ungar.
Gong Tao, ambasadorul Chinei în Ungaria, a declarat că, conform calendarului chinez, 2024 este Anul Dragonului. Pentru poporul chinez, dragonul simbolizează norocul, puterea și înțelepciunea. Printre obiectivele pentru 2024, ambasadorul a menționat aprofundarea cooperării dintre cele două țări în construirea programului „O singură regiune, un singur drum”, precum și promovarea schimburilor culturale.
Preşedintele-director general al companiei Poşta Ungară, Balczó Balczó, a menţionat că timbrul a fost proiectat de artistul grafic Katalin Bódi și va fi publicat în 20.000 de exemplare./rganciu/dsirbu
https://infostart.hu/belfold/2024/02/01/nagy-marton-magyarorszag-kihasznalja-foldrajzi-adottsagait-a-kinai-kapcsolatok-fejlesztese-erdekeben