Reprezentanții federațiilor Sanitas și Solidaritatea Sanitară vor avea, luni, consultări cu premierul Marcel Ciolacu

Reprezentanții federațiilor Sanitas și Solidaritatea Sanitară vor avea astăzi consultări cu premierul Marcel Ciolacu. Discuțiile au fost programate în contextul protestelor din ultima perioadă și vizează în principal revendicări legate de salarizare sau de deficitul de personal. Sindicaliștii vor o creștere a salariilor din sistemul sanitar cu cel puțin 20% și sunt nemulțumiți că sporurile pentru anumite categorii de personal sunt tot la nivelul anului 2018.
Răzvan Gaie, vicepreşedinte Sanitas: Sistemul sanitar suferă de o lipsă acută de personal, şi aici aș vorbi în mod special de asistenți, infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, personal TESA, ș.a.m.d. Din fericire, noua grilă de salarizare a adus acolo unde era necesar medicul primar, poate și medicul specialist, restul, avem un medic rezident în anul 1, mai mult de 3.500 de lei în mână nu ia, un medic rezident anul IV undeva la 4.700 de lei, în contextul în care acesta face și gărzi, iar o infirmieră dintr-un ambulatoriu de specialitate, undeva la 2.400 – 2.500 de lei, iar o asistentă dintr-o secție de chirurgie dintr-un spital foarte mare nu ia mai mult de 3.800 de lei.
Realizator: Recent, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dat asigurări că o mare parte din revendicările salariale cerute de sindicatele din sănătate vor fi cu siguranță rezolvate. Totodată, el a admis că există discrepanțe în salarizarea personalului care lucrează în spitale./RADOR RADIO ROMÂNIA/amirea/denisse