Chongzhen – Ultimul împărat al dinastiei Ming

Autor: Alexandru Balaci

Context

            Pe data de 6 februarie 1611, la Beijing, China, s-a născut Chongzhen, ultimul împărat al dinastiei Ming, care a domnit sub denumirea „Nianhao”. El a condus  între 1627-1644. A trecut la cele veșnice pe 25 aprilie 1644, în Beijing, la vârsta de 33 de ani.

Viața lui Chongzhen

            Împăratul Chongzghen a urcat pe tron la vârsta de 16 ani, după moartea fratelui, împăratul „Tianqi” (1620-1627). Primul său obiectiv a fost să stimuleze guvernul a cărui reputație era în continuă scădere. El  l-a  îndepărtat pe Wei Zhongxian, care i-a controlat  din umbra domnia fratelui său. Wei a fost un „eunuc” în haremul  regal și și-a folosit poziția pentru a forma relații de vasalitate și favoruri cu persoanele cu poziții cheie din China. Chongzhen l-a îndepărtat pe Wei, care controla din umbră deciziile regale. Acest lucru a provocat un conflict între birocrație și armată. DIn punct de vedere militar, a încercat o „reformă” militară, însă generalii săi nu erau interesați decât în luptele pentru putere și oprirea revoltelor  populației.
Printre probleme existente au fost : corupția și atacurile triburilor Manchu la granița de Nord-Est a Chinei. Visteria regală era aproape goală în timpul domniei lui Chongzhen, întrucât corupția existentă în interiorul dinastiei Ming a dus la începutul unor războaie, cu un număr mare de soldați și obiective nerealiste. Întrucât nu mai avea  cu ce să plătească armata pentru a apăra granița, Chongzhen a cerut creșterea taxelor, dar acest lucru a dus la apariția anarhiei.  Si pentru că regimul instaurat era mult prea crud cu cetățenii, în 1644, un general apropiat de împărat, alături de liderul rebelilor, Li Zincheng, a capturat capitala regală. În momentul în care armata rebelilor a ajuns la palatul din Beijing, Chongzhen a încercat să  convoace o conferință ministerială, însă nici un ministru nu a apărut, astfel că, sub presiunea armatelor rebele, Chongzhen s-a spânzurat, în vârful „Meishan”. În momentul în care dinastia Qing a preluat puterea, el a primit numele Zhuangliemindi și a fost comemorat.

Scandal în China modernă

            Viața lui Chongzhen a fost surprinsă în paginile unei cărți, „ The Diligent Emperor of a Fallen Dynasty”, care s-a vândut în mai multe tiraje.  În toamna anului 2023, cartea a fost retrasă de pe piața din China, din pricina numeroaselor paralele între reformele dictatoriale ale împăratului și președintele XI Jinping, în timpul politicii „zero covid”. Cartea a fost retrasă din librării, iar discuțiile online au fost cenzurate. La ora actuală, cartea trece printr-un proces de reeditare.

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Chongzhen

https://www.onthisday.com/people/chongzhenâ

https://www.reuters.com/world/china/book-critical-ming-emperor-recalled-after-drawing-online-comparisons-with-xi-2023-10-23/