Președintele Klaus Iohannis a pledat, în plenul Parlamentului European, pentru o simplificare a modului de luare a deciziilor la nivelul UE

Preşedintele Klaus Iohannis a pledat, astăzi, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, pentru un proces decizional mai rapid la nivelul Uniunii Europene, precizând că, pentru anumite dosare, unele chestiuni pot fi modificate fără deschiderea Tratatelor. Oana Bâlă transmite.

Reporter: Șeful statului a ținut să sublinieze importanța alegerilor europene care vor avea loc în luna iunie și le-a transmis celor care intenționează să candideze să lupte pentru Europa în campania electorală și nu împotriva ei.

Klaus Iohannis: Avem responsabilitatea de a susține o Europă care duce mai departe aceste principii și valori, inclusiv către prietenii noștri din Vecinătatea Europeană, care au ales modelul nostru de democrație și dezvoltare, iar o etapă cheie a acestui proces o reprezintă chiar alegerile europene. Prioritățile pe care le vom defini împreună, după aceste alegeri, vor trebui să ne ajute să răspundem pragmatic la provocările prezentului și să ne pregătească mai bine pentru provocările viitorului.

Reporter: Pe de altă parte, președintele României a pledat pentru o simplificare a modului de luare a deciziilor la nivelul Uniunii Europene. Măsuri ca votul prin majoritatea calificată în anumite domenii de politică externă și de securitate pot fi luate fără redeschiderea tratatelor, a spus șeful statului și a adăugat că ar trebui să nu mai existe veto în procesul decizional. Președintele Klaus Iohannis a mai afirmat că în mandatele sale a întărit statul de drept, iar acum în România este mai puțină corupție și justiția este independentă./lalexandrescu/schelaru

RADOR RADIO ROMÂNIA – 7 februarie