Un avion al companiei China Airlines s-a confruntat cu vânturi record deasupra Oceanului Pacific

Recent, mai multe avioane care zburau deasupra Oceanului Pacific și-au văzut viteza crescând dramatic. Un avion al companiei taiwaneze China Airlines a doborât chiar și un record de viteză. Acest lucru se explică printr-un curent-jet excepțional, impulsionat de faimosul fenomen climatic El Niño.
Turbulența avioanelor este coşmarul multor călători. În ianuarie 2024, a fost realizată și o hartă globală interactivă care arată poziţia avioanelor în timp real. Dar, într -un articol publicat pe 26 ianuarie 2024, „Washington Post” a menționat un alt eveniment care ar putea crește frica de avioane în rândul unor persoane. Pe 25 ianuarie, un flux cu jet excepțional a dat un impuls uriaş unei aeronave de la compania aeriană națională din Taiwan. După ce a decolat din orașul Taipei către Los Angeles (Statele Unite), zborul 5116 China Airlines a sosit în siguranță cu o oră mai devreme. Peste Oceanul Pacific, avionul care se îndrepta spre est a atins o viteză record de 1.329 km/h. Dispozitivul a spart astfel bariera sonoră (Mach 1) și și-a depășit limita stabilită la 1.234,8 km/h.
După cum explică cotidianul american, curentul cu jet a fost supraalimentat de fenomenul climatic El Niño. După revenirea sa în vara lui 2023, simțim efectele El Niño mai mult ca niciodată. Cu toate acestea, conform Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere (NOAA), fenomenul era probabil să dureze până în 2024, cu efectele nedorite pe care le experimentăm. Acestea includ faptul că unele regiuni se confruntă cu inundații intense din cauza precipitațiilor mai abundente sau cu mai multe perioade de secetă crescută. Să menționăm, de asemenea, o influență asupra traiectoriei și intensității sistemelor de furtună din oceane și efectele asupra temperaturilor care pot dăuna faunei marine.
Situația trăită de zborul China Airlines 5116 ar putea fi unică. Dar, în realitate, acest gen de fenomen a avut deja loc. Într- un alt articol din februarie 2020, „Washington Post” a menționat, de exemplu, un record anterior stabilit de un Boeing 747 British Airways. Aeronava a trecut lângă Groenlanda cu o viteză de 1.327 km/h și a ajuns la Londra din New York în doar cinci ore.
În sfârșit, trebuie ştiut că pe 25 și 26 ianuarie 2024 au fost observate și alte „superzboruri”. Să citam zborul Philippine Airlines 112 între Manila și Los Angeles (1.318 km/h) sau un alt zbor China Airlines (zborul 5382) cu o viteză maximă de 1.306 km/h. Să mai amintim zborurile 26 (Seul-Atlanta) și 276 (Tokyo-Detroit) ale companiei Delta care au atins 1,310 km/h și, respectiv, 1.314 km/h. (www.sciencepost.fr – 5 februarie)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (7 februarie)