Lucrările Guvernului României

Agricultorii români vor fi sprijiniți de stat pentru a plăti o parte din dobânda la creditele pe care le-au contractat, dar și pentru achitarea facturilor la electricitatea folosită la irigații.

În ședința de astăzi, guvernul a stabilit și pașii de urmat pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și femeile gravide. O sinteză de Andrei Șerban.

Reporter: Pentru programul ‘Creditul fermierului’, guvernul va aloca aproximativ 165 de milioane de euro pentru a acoperi o parte a dobânzii la creditele bancare. Este vorba de achitarea dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu marja ce nu poate depăși 1,95%/an. Acest sprijin este de maximum 280.000 euro pentru cinci ani, pentru o persoană. Un alt act normativ adoptat astăzi de guvern prevede ca și în acest an să fie acoperită o jumătate din plata facturii la curentul electric folosit la irigații.

În domeniul transporturilor, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei autostrăzi care va lega centura municipiului Constanța de sudul litoralului. Noua autostradă va ocoli localitățile Techirghiol, Eforie Nord și Sud, Tuzla și 23 August, acolo unde traficul se aglomerează foarte mult în sezonul estival. Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 5,74 de miliarde de lei și prevede construirea 31 de poduri, pasaje și viaducte și a şase parcări.

Și tot în ședința de astăzi a fost redactată o foaie de parcurs pentru rezolvarea situațiilor concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și pentru femeile însărcinate, în sensul eliminării impozitului de zece procente. Un act normativ în acest sens ar urma să fie adoptat în ședința executivului de săptămâna viitoare. Premierul Marcel Ciolacu a precizat însă că nu va renunța la a descuraja abuzul de concedii medicale acordate într-un mod nejustificat./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 8 februarie