Van Gogh bate toate recordurile în Orsay cu aproape 800.000 de vizitatori

Expoziția „Van Gogh în Auvers-sur-Oise, ultimele luni” care a avut loc între 3 octombrie și 4 februarie, a permis Muzeului d’Orsay să înregistreze cea mai mare participare de la deschiderea sa în 1986. Joi, Musée d’Orsay a anunțat un „record istoric” de prezență, cu 794.000 de vizitatori, la expoziția eveniment Van Gogh din Auvers-sur-Oise, care s-a încheiat pe 4 februarie. „Prezentată în perioada 3 octombrie 2023 – 4 februarie 2024, expoziția a atras 793.556 de vizitatori, sau o medie zilnică de 7.181 de vizitatori pe parcursul a 108 zile de deschidere”, a precizat muzeul într-un comunicat.
„Aceasta este cea mai bună participare la expoziție de la deschiderea muzeului (în 1986) înaintea lui Edvard Munch și a expoziției sale „Un poème de vie, d’amour et de mort” în 2022 (724.414 vizitatori) și Picasso avec „Bleu et Rose” în 2018 (670.667 de vizitatori)”, a adăugat instituţia.
Intitulată „Van Gogh în Auvers-sur-Oise, ultimele luni”, această expoziție s-a concentrat pe ultimele momente petrecute de acest monstru sacru al picturii în acest orășel de lângă Paris unde s-a sinucis pe un câmp în 1890, la 37 de ani, după ce pictase 74 de tablouri acolo în 70 de zile. Printre acestea s-au numărat picturi iconice precum „Doctor Paul Gachet”, „Biserica Auvers-sur-Oise”, „Câmpul de grâu cu corbi” sau „Rădăcini”.
Expoziția a prezentat, de asemenea, o experiență de realitate virtuală interactivă și captivantă în centrul paletei lui Van Gogh. Au avut loc și întâlniri, inclusiv una cu Wouter Van der Veen, directorul științific al Institutului Van Gogh. A fost prima expoziție majoră dedicată lucrărilor create de Van Gogh în ultimele două luni de viață și „reuşita unor ani de cercetare”, potrivit muzeului. „Această expoziție a dovedit că, până la final, Van Gogh s-a reinventat și a deschis noi drumuri pentru artă: la Auvers, a găsit noi subiecte, a dezvoltat un stil mai sintetic, compus în diferite formate, continuă să trezească culorile lumii inventând combinații noi, mereu cu această expresivitate incredibilă care face ca un Van Gogh să semene doar cu Van Gogh!”, declară Christophe Leribault, președintele muzeelor ​​Orsay și Orangerie./rcostea

(www.lefigaro.fr – 8 februarie)