2024. február 9.

Verespatak-ügy: A washingtoni székhelyű döntőbíróság ma ítéletet hozhat a kanadai „Gabriel Resources” vállalat Románia ellen indított perében

A kormány készen áll erre a döntésre – nyilatkozta a közszolgálati rádiónak Mihai Constantin, a kormányszóvivő. Hozzátette, az is elképzelhető, hogy a határidőt márciusig meghosszabbítják. Arra a kérdésre, hogy ha hazánk elveszíti az ügyet, hogyan fizetik ki a kétmilliárd dollárt, Mihai Constantin azt mondta, Romániát nem tájékoztatták a kártérítés összegéről:

Mihai Constantin: Romániát hivatalosan nem tájékoztatják a kártérítés összegéről. Egy ilyen döntés után a két fél meg fog állapodni a kártérítés ütemezéséről. Most meg kell néznünk, hogy milyen gyorsan. Amint hivatalosan tájékoztatnak minket a döntésről, ezek a kétoldalú megbeszélések lezajlanak. Ha szükséges, kétségtelenül a kormányülésen fognak dönteni a kifizetés módjáról.

Riporter: A kanadai „Gabriel Resources” vállalat pert indított hazánk ellen a verespataki aranybányászati területnek az UNESCO nemzetközi örökségébe való felvételét követően. (Radio România Actualităţi)

A kormánykoalíció vezetői tegnap nem hoztak döntést a választások összevonásáról

A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői két forgatókönyvet tettek le az asztalra: a helyhatósági választások összevonása az europarlamenti választásokkal, amihez a liberálisok ragaszkodnak, a szociáldemokraták pedig azt javasolják, hogy a parlamenti választásokat az elnökválasztás első vagy második fordulójával egy időben tartsák, ami kiegészítené az első forgatókönyvet. Az ellenzék bírálja a választások összevonásának ötletét, és azt mondja, hogy az Alkotmánybíróságon megtámad minden ilyen irányú kormányzati döntést. Politikai források szerint a kormánykoalíció újabb ülésére jövő hétfőn kerülhet sor, amikor végleges döntés születhet. (Radio România Actualităţi)

Tegnap bozóttűz ütött ki a fővároshoz közel. A lángokat sikerült megfékezni

A fővárosi Delta Văcăreștiben hat hektáron elterjedt tüzet eloltották. A száraz aljnövényzetet elborító tűz miatt a Bukarest-Ilfov Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége is RO-ALERT-üzenetet adott ki. A tűzoltók 12 tűzoltóautóval avatkoztak be a tűz oltásába. (Radio România Actualităţi)

Az elmúlt 24 órában 48 súlyos állapotban lévő embert mentettek ki a tűzoltók

A mentőcsapatok országszerte több mint 1600 segélyhívást kaptak, a legtöbbet Bukarest-Ilfov térségében, valamint Prahova, Maros és Kolozs megyében – közölte a Sürgősségi Helyzetek Főfelügyelősége. A legtöbb beavatkozás elsősegélynyújtási intézkedésekből állt, több mint 1300 személy kapott orvosi segítséget a SMURD-egységektől. A tűzoltók csaknem 140 tüzet lokalizáltak és oltottak el, amelyek többsége az avar, száraz növényzet és hulladék ellenőrizetlen égetése volt. Ugyanakkor az említett időszakban 10 közúti baleset áldozatain is segítettek. A vészhelyzetekben való viselkedésről további információk a fiiprepared.ro honlapon találhatók. (Radio România Actualităţi)

Marcel Ciolacu miniszterelnök ma látogatást tesz a konstancai hajógyárban

A kormányfő találkozik a hajógyár vezetőségének képviselőivel, és ellátogat egy dokkban lévő hajó fedélzetére. A kormány által bejelentett program szerint a látogatás végén, 14 óra körül a miniszterelnök sajtónyilatkozatot tesz. A Konstancai Hajógyár Európa egyik legnagyobb hajóépítő és hajójavító hajógyára, a Mangalia után Románia második legnagyobb ilyen üzeme. (Radio România Actualităţi)

A Giurgiu-Ruse határátkelőhelyen 10:00 és 15:00 óra között öt órán át szünetel a forgalom a bolgár gazdák tiltakozása miatt

Az közszolgálati rádió tudósítója, Marcela Petcu szerint bejelentették, hogy tejet is osztanak a blokád által érintett sofőröknek. Csütörtökön is folytatták a bolgár gazdák a Vidin-Calafat hídon a forgalom akadályozását. A fő követelésük néhány jogszabályi változtatással kapcsolatos, amelyek a mezőgazdasági ágazat biztonságát garantálnák. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin