2020. április 22

Klaus Iohannis: május 15. után szabadon járhatunk, de nyilvános helyeken kötelező lesz a védőmaszk viselése

Május 15. után eltörlik a kijárási tilalmat és a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott korlátozások jó részét, viszont a zárt nyilvános helyeken, például a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz a védőmaszkok viselése – jelentette be Klaus Johannis államfő szerda kora délután. Az elnök védőmaszkkal az arcán állt a kamerák elé, és azzal kezdte beszédét, hogy „így fogunk kinézni május 15. után a nyilvános helyeken és a tömegközlekedési eszközökön”, majd, hogy mondandója érthetőbb legyen, maszk nélkül folytatta. Jó hír, hogy a szükségállapot végén nem hosszabbítják meg a korlátozó intézkedések többségének hatályát, de lesznek szabályok – például a köztéri gyülekezésre vonatkozó tilalom érvényes marad május 15. után is –, amelyeket a biztonság kedvéért továbbra is be kell majd tartani – mondotta Klaus Iohannis. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.22)

Meghaladta az ötszázat a járvány áldozatainak száma

Romániában szerdán 508-ra emelkedett az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, miután az utóbbi 24 órában 26 új halálesetet regisztráltak. Külföldön eddig 64 koronavírusos román állampolgár vesztette életét. A stratégiai kommunikációs törzs szerda kora délután közölt napi összesítése szerint ismét gyorsult a járvány terjedése: az előző hét átlagánál mintegy negyven százalékkal több, 468 új fertőzést regisztráltak egy nap alatt. A betegség megjelenése óta 9710 embernél mutatták ki Romániában az új típusú koronavírust, közülük – az előző napinál 43-mal több – 288 beteget ápolnak intenzív osztályon. Szerdán nemcsak az új fertőzések, hanem a gyógyultak száma is jelentősen nőtt. Az utóbbi 24 órában 253 fertőzöttet nyilvánítottak gyógyultnak, ami újabb rekordnak számít. Az új megbetegedések hullámzó ritmusa ellenére folyamatosan nő, és immár a 25 százalékot közelíti Romániában a gyógyultnak nyilvánítottak aránya. A betegség megjelenése óta 2406 koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált ember két egymást követő tesztje bizonyult negatívnak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.22)

Háromszázezer maszk érkezett szerdán Törökországból Romániába

A hadsereg két, C-27 J Spartan tehergépével érkeztek szerdán orvosi felszerelések Törökországból Romániában – írta a védelmi minisztérium közleményében. A dokumentum szerint a repülőgépek 300 ezer FFP2 és FFP3 szűrőosztályú arcmaszkot hoztak, amelyeket az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) szerzett be Törökországból. A maszkokat a katasztrófavédelem osztja szét az ország területén. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.22)

Harmadik hete folyamatosan nő a felbontott munkaszerződések száma

armadik hete folyamatosan nő a szükségállapot bevezetése után felbontott munkaszerződések száma, amely elérte a 245 462-t – közölte szerdán a munkaügyi minisztérium. A szükségállapot első két hetében (március 16. és 30. között) 111 340 egyéni munkaszerződést bontottak fel. Ezek közül 46 175-öt a gépjárművek és motorkerékpárok nagy- és kiskereskedelme/javítása területén, 42 875-öt a feldolgozó, 33 159-et pedig az építőiparban regisztráltak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 04.22)

Demeny Andrei