2021. május 27

Nicolae Ciucă védelmi miniszter részt vesz a lisszaboni informális találkozón

Nicolae Ciucă védelmi miniszter csütörtökön és pénteken részt vesz az uniós tagállamok védelmi minisztereinek lisszaboni informális találkozóján, amely ma munkavacsorával kezdődik Jens Stoltenberg NATO-főtitkár jelenlétében. A találkozón a miniszterek elemzik az EU és a NATO közötti partnerség jelenlegi helyzetét és az elért eredményeket, szemelőtt tartva a két szervezet reflexiós folyamatait – amelyek Európa jelenlegi és jövőbeli védelmi és biztonsági igényeivel összefüggésben indultak el -, nevezetesen az EU Stratégiai Iránytűje és a NATO 2030 kezdeményezést. A megbeszélések kitérnek az EU és a NATO között 2016-ban, Varsóban aláírt nyílatkozat közelgő évfordulójára is. A pénteki ülésen a Stratégiai Iránytű, valamint az EU és Afrika közötti parnerség kerül megvitatásra.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

Klaus Iohannis államelnök ellátogat a fővárosi Bagdasar-Arseni Kórház sürgősségi osztályára

A Sürgősségi Betegellátás Világnapja alkalmábó Klaus Iohannis államelnök csütörtökön ellátogat a fővárosi Bagdasar-Arseni Kórház sürgősségi osztályára. Az Elnöki Hívatal tájékoztatása szerint az egészségügyi egység költségvetési forrásokat kapott a műtőtermek és laboratóriumok korszerűsítésére. A bukaresti korház évente mintegy nyolc ezer műtétet végez.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

A kormány növelni tervezi a koronavirus-járvány sújtotta vállalkozóknak és munkaadóknak nyújtott támogatást

A koronavirus-járvány sújtotta bizonyos kategóriákba tartozó mintegy öt ezer ember részesülhet, kérésre, további támogatásba, ami a bruttó átlagbér 41,5%-át jelenti. Az erre vonatkozó sürgösségi kormányrendeletet első olvasatban a csütörtöki kormányülésen vitatják meg. Becslések szerint a gazdaságilag aktív személyek bizonyos kategóriáinak – például a művészek esetében  –  jövedelme nem elegendő személyes vagy családtagjaik mindenapi életének biztosításához, noha tevékenységi területükre már nem vonatkoznak szigorú szabályok, de még mindig korlátozásoknak vannak kitéve az egészségvédelmi intézkedések vagy a kulturális eseményeken részt vevők száma szempontjából. A csütörtöki kormányülésen egy törvénytervezetet is jóváhagynak, amely kijelöli azon területeket, amelyeken a kormány sürgösségi rendeleteket bocsáthat ki a parlamenti vakáció alatt. Ugyanakkor elfogadnak egy egész sor határozatot is a prefektusok és alprefektusok tisztségből való felmentésére, illetve kinevezésére vonatkozóan. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

A nyáron 12 Interregio vonatpárt helyeznek forgalomba a Bukarest és Konstanca közötti vasútvonalon

Erről Cătălin Drulă szállításügyi miniszter tájékoztatott. A vakációs vonatokat  négy magán-vasúttársaság által biztosított hét vonatpár egészíti ki. A leggyorsabb vonatok a Bukarest-Konstanca közötti távolságot, megállás nélkül, két óra alatt teszik meg, 150-160 km/óra maximális sebességgel.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

Árverésre bocsátják Nicolae Ceauşescu diktátor elnöki repülőgépét

Csütörtökön árverésre bocsátják Nicolae Ceauşescu diktátor elnöki repülőgépét, a kikiáltási ár 25 ezer euró. Az első, Romániában gyártott utasszállító gépet, a Rombac 1-11-et, 1982-ben mutatták be a nyílvánosság előtt, mig az első hivatalos repülést ugyanezen év őszén tette meg a băneasai repülőtérről, az egész állami vezetés jelenlétében. Az utasokkal telt járat felavatására 1983 januárjában került sor a Bukarest-Temesvár útvonalon, mig az első külföldi útat a gép ugyanezen év márciusában tette meg, Bukarest és London között. Ezáltal Románia az első kommunista ország lett világviszonylatban – a Szovjetunió kivételével -, amely sugárhajtású utasszállító repülőgépet gyártott; a motorokat a Rolls Royce licenc alapján gyártották. Árverésre bocsátják Ion Iliescu első elnöki mandátuma alatt használt, azonos típusú gépet is, a Rombac 1-11-et, amely az utolsó, Romániában gyártott repülőgép.(RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 05.27)

Gănciulescu Rozália