2015. november 12

Dacian Cioloş miniszterelnök-jelölt a jövő hét végéig ismerteti az új kormány összetételét

Dacian Cioloş miniszterelnök-jelölt csütörtökön megbeszéléseket folytatott Mircea Geoană-val, a Román Szocialista Párt elnökével és Traian Băsescuval, a Népi Mozgalom vezetőjével. Mint Dacian Cioloş elmondta, a politikai pártok vezetőivel azért akart tárgyalni, mert az új kormány beiktatásakor minden szavazat számit. A miniszterelnök-jelölt egyben bejelentette, hogy a jövő hét végéig ismerteti az új kormány összetételét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke üdvözlő üzenetet intézett Dacian Cioloşhoz

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke gratulált Dacian Cioloşnak miniszterelnöki jelöléséhez. Ugyanakkor Dacian Cioloş tájékoztatta Jean-Claude Junckert, hogy kész lemondani az Európai Bizottság elnökének élelmiszerbiztonsági főtanácsadói tisztségéről, közölte a román közszolgálati rádió brüsszeli tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

Ferrara olasz város lakói a térségben élő románok távozását kérik

Az Emilia-Romagna tartományban fekvő észak-olasz város, Ferrara, lakói a térségben élő románok távozását kérik, miután két román fiatal meggyilkolt egy 84 éves olasz idős nőt és súlyosan megsebesitette az 53 éves román nemzetiségű menyét.Az agresszorokat 24 óra alatt elfogták és Ferrar lakói példamutató bűntetést követelnek számukra.A román rádió olaszországi tudósitója szerint e témának nagy teret adtak a főbb televizió csatornák, amelyek megállapitották, hogy a bűnözés nem ismer nemzetiséget, mivel a bűnözők ugyanolyan nemzetiségűek, mint egyik áldozatuk. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)

A Romániából származó zsidók szolidárisak a Colectiv Clubban történt tűzvész sebesültjeivel

A Colectiv Clubban történt tűzvész sebesültjei közül kettőt Izraelben kezelnek. A román diplomaták állandó kapcsolatban vannak a sebesülteket kezelő orvosokkal. A sebesültek kiséretében levő hozzátartozókat a Romániából származó zsidók által létrehozott segélycsoport támogatja.Tel Hashomer korház egyik orvosa, Doror Koeler, elmondta a román rádió izraeli tudósitójának, hogy a romániai származású zsidók szolidaritást és segitőkészséget tanusitottak a sebesültekkel és a kiséretükben levő hozzátartozókkal szemben. „Mint ahogy mi is gondviseljük saját családjainkat, szüleinket, testvéreinket, úgyanúgy gondviselnünk és segitenünk kell e szerencsétlenséget szenvedőket”, fűzte hozzá Doror Koeler orvos. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.12)

„Ha kell, a magyar-román határon is lesz határzár”

A magyaroszági hatóságok kijelentették, hogy a kormány szükség esetén a magyar-román határon is kész és képes rövid időn belül műszaki határzárat létesíteni. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy e kérdésben Magyarország és Románia megbeszéléseket folytat és együttműködik.A tárcavezető azt mondta, ha Ausztria és Szlovénia is kerítést épít, van esély arra, hogy az illegális bevándorlók Szerbiából a magyar-román határ felé veszik útjukat. A magyar kormánynak erre az esetre is van terve, amely alapján kész és képes megvédeni a határt, közölte Lázár János, hangsúlyozva azonban, hogy csak végső esetben kezdik meg a kerítésépítést a magyar-román határszakaszon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.12)