2016. szeptember 20

Az államfőt kiábránditotta a szenátorok szavazata Gabriel Oprea esetében

Klaus Iohannis államfő mélységes kiábrándulásának adott hangot amiatt, hogy hétfőn a szenátorok nem szavazták meg, hogy a korrupcióellenes ügyszség bűnvádi ejárást folytasson Gabriel Oprea volt belügyminiszter és kormányfő-helyettes ellen. Mădălina Dobrovolschi az államfői hivatal szóvivője a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy az államfő ismételten felhivta a figyelmet arra, hogy azok a politikusok, akik megakadályozzák az igazságszolgáltatás munkáját soha sem fogják élvezni az állampolgárok bizalmát és tisztelettel való viszonyulását. Románia elnöke úgy véli, hogy egy jogállamban „senki sem állhat a törvények felett”, s a szenátorok egyrésze újra bebizonyitotta, hogy még mindig nem értette meg: egy ember bűnösségét vagy ártatlanságát nem a plénumon leadott szavazat révén, hanem a törvényszék határozza meg. Másrészt, Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető nem kommentálta a szenátorok szavazatát, de aláhúzta, hogy amennyiben sikerül módositani az alkotmányt, javasolni fogja „a mentelmi jogok törlését minden honatya számára”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Petre Roman visszaveheti képviselői mandátumát

A képviselőház keddi plénumán hozott döntés értelmében Petre Roman volt liberális képviselő visszakapja a 2015 februárjában hivatali összeférhetetlenség miatt megvont parlameti mandátumát. A parlament vezetőségétől korábban azt kérte Petre Roman, hogy vegye figyelembe a bukaresti Táblabiróság döntését, amely érvénytelenitette az Oszágos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) által hivatali összeférhetetlenségéről készitett jelentést. A kéviselőház döntése prömiernek számit, mivel mostanig az inkompatibilitás miatt mandátumát elveszitett egyetlen honatya sem kapta vissza parlamenti megbizását. Petre Román esetében a hivatali összeférhetetlenséget az ANI 2014-ben állapitotta meg, mivel engedélyezett fizikai személy minőségében képviselő is volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Az USA kisinyóvi nagykövetének nyilatkozata nem lesz hatással a román-amerikai stratégiai partnerségre

Az USA kisinyóvi nagykövetének nyilatkozata nem sérti meg a Prut mindkét partján élő román közösség nemzeti önazonosságát, mutar rá a román szenátus által kedden elfogadott dokumentum. A szenátus nyilatkozatot fogadott el, amely leszögezi, hogy James Pettit, az USA kisinyóvi nagykövetének kijelentése, miszerint Moldova Köztársaság Romániával való egyesülése nem praktikus, nem folyásolják be a Románia és az Egyesült Államok között fenntartott stratégiai partnerséget. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Sztrájkőrséget álltak a Sanitas tagjai a munkaügyi minisztérium előtt

Az egészégügyben dolgozókat tömörítő Sanitas Szakszervezeti Szövetség több, mint 200 tagja kedden két órás sztrájkörséget állt a munkaügyi minisztérium előtt, ezáltal adva hangot elégedetlenségének a bérkülönbségek miatt, ami jelenleg az egészségügyi személyzet különböző kategóriája esetében tapasztalható. A tiltakozók „Igazságot as egészségnek” jelszavat skandáltak, amely alatt a 20.-as számú kormányrendelet módositását értik. Marius Sepi, a Sanitas első alelnöke leszögezte, hogy a szakszervezeti tagok nem kaptak semmilyen javaslatot a hatóságok részéről, igy úgy döntöttek, hogy folytatják tiltakozásaikat, mig október 31-én általános sztrájkba lépnek. A tervek szerint, a jövő héten a pénzügyminisztérium előtt tiltakoznak, fűzte hozzá Marius Sepi. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Hét szavazókörzetet hoznak létre a diaszpórában élő románok számára

A választási névjegyzékbe felvételüket kérő külföldi román állampolgárok számának központositása alapján a szavazókörzeteket Moldova Köztársaság, Spanyolország és Nagy-Britannia egyes településein hozzák létre, közölte az Állandó Választási Iroda, amely egyben megjegyzi, hogy ami a levélszavazást illeti, a legtöbb kérés ez irányban Spanyolországból, Németországból, Nagy-Britanniából és Franciaországból érkezett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Az USA bukaresti nagykövete a Román Rádiótársasághoz látogatott

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a Román Rádiótársasághoz látogatott, ahol Ovidiu Miculescuval, e közintézet elnök-vezárigazgatójával találkozott. A megbeszélések a román-amerikai kacsolatok fejlesztésére összpontosultak a kultúra és a nevelés terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.20)

Andrei Demeny