2021. július 13

Az Európai Unió országai közül Romániában vesztik a legtöbben az életüket közlekedési balesetekben

A szomorú statisztikai adatot ma tette közzé az Eurostat. Tekintettel arra, hogy az évnek ebben az időszakában sokan mennek szabadságra, a Vrancea megyei rendőrség az átlagosnál több ellenőrzést tart a közutakon, a balesetek megelőzése érdekében. Bár az elmúlt év hasonló időszakához képest csökkent a súlyos közúti balesetek száma, viszont aggasztó, hogy nőtt azoknak az eseteknek a száma, amikor alkoholos, vagy kábítószeres befolyásoltság hatása alatt lévő vezetőket igazoltattak. (Radio România Actualităţi)

Ma veszi kezdetét az az országos rendezvénysorozat, amelynek célja Európa jövőjének a megvitatása

Az eseményre a Cotroceni-i Palotában kerül sor, ahol Klaus Iohannis államfő hivatalosan is megnyitja megbeszéléseket. A rendezvényen jelen lesz Adina Vălean, a közlekedésügyért felelős európai biztos. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint a vita-sorozat legfőbb célkitűzése az európai projekt megerősítése valamennyi állampolgár érdekében. A rendezvénysorozatot nemzetközi szinten május 9-én indították el Strasbourgban és 2022 első félévében zárul az EU jövőjét illető direktívák kijelölésével. (RADOR Hírügynökség)

Nem tudtak megegyezni a koalíció pártjai a Bírák és Ügyészek Büntetőjogi Kivizsgálása Ügyosztályának (SIIJ) megszüntetéséről

A pártelnökök hétfői gyűlésén azért nem született megállapodás a kérdésben, mert az RMDSZ ahhoz ragaszkodik, hogy a megszüntetendő intézmény munkáját a Legfőbb Ügyészség vegye át, miközben az Igazságügyi Minisztérium azt szeretné, hogy a SIIJ jogutódja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vagy a Szervezett Bűnözés és a Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) legyen. A Mentsétek meg Romániát – PLUS Szövetség társelnöke, Dan Barna nem ért egyet az RMDSZ javaslatával, szerinte olyan megoldást kell találni, amely megfelel a Velencei Bizottság ajánlásainak. Mint ismeretes a testület a közelmúltban úgy vélte, hogy nem sérti a jogállamiság elveit a SIIJ megszüntetése, azonban nem tett ilyen jellegű ajánlást. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban azt emelte ki, hogy bár még nem találták meg a valamennyi koalíciós partner számára elfogadható változatot, a SIIJ megszüntetésével valamennyien egyetértenek. Florin Cîţu miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy a parlamentben kell megtalálni azt a megoldást, amelynek a révén valamennyi nézeteltérés elsimítható. (RADOR Hírügynökség)

A koalíciós pártok heti egyeztetésén egyetértés született a közbeszerzési törvény módosításának szükségességéről

A jogszabályt olyan értelemben kívánják módosítani a kormánypártok, hogy a megkötött szerződéseket az építőanyagok árának emelkedése esetén megfelelően módosíthassák. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban a megbeszélés után elmondta, hogy egész Európában tapasztalható az olyan építőanyagok, mint a fa, acél, cement stb. árának az emelkedése. Szerinte 2 – 3 héten belül sikerül kidolgozni egy olyan rendszert, amely rugalmasan alkalmazkodik az áremelkedésekhez és ilyen módon elkerülhető annak a kockázata, hogy a vállalkozók ne fejezzék be az általuk megkezdett munkálatokat.

Augusztus 1-től drágul a fővárosi tömegközlekedés

Ezt ma reggel jelentette be a Közlekedésügyi Minisztérium és Bukarest Polgármesteri Hivatala arra hivatkozva, hogy a bukaresti metrót üzemeltető Metrorex vállalatnak és a Bukaresti Közlekedési Vállaltnak „össze kell hangolnia kereskedelmi ajánlatát” s ez az első lépés lesz „a főváros és a vonzáskörzetébe tartozó övezet integrációja” felé. Ez a felszíni tömegközlekedés esetében jelentős áremelkedéssel jár. Amint arról a közszolgálati rádió riportere Nicoleta Stoian beszámolt augusztus 1-től egy buszjegy 3 lejbe fog kerülni az eddigi 1 lej 30 bani helyett. Ugyanennyibe fog kerülni egy metrójegy is, ami jelenleg 2,5 lej. Közös jegyeket is kibocsátanak, amivel 90 percig a metróvonalakon és a felszíni járműveken is utazhatunk, ennek ára 5 lej lesz. Egy 24 órás bérlet 8, egy közös (metró-busz-villamos-troli) bérlet 14 lejbe fog kerülni. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR