Radio România Muzical – locul 1 în lume după numărul de concerte transmise în direct din oferta EBU

În 13 februarie, EBU (European Broadcasting Union) a făcut publică o statistică referitoare la schimburile muzicale derulate în cadrul acestei organizații care reunește radiodifuziunile publice europene, având membri asociați din America, Asia și Australia.

Raportul plasează Radio România Muzical (RRM) pe locul 1 în topul radiodifuziunilor care transmit evenimente în direct preluate în cadrul schimburilor muzicale EBU. RRM a transmis în direct, din oferta EBU, pe parcursul anului 2023, 68 de evenimente – concerte simfonice și spectacole de operă. Pe locul secund în acest top se plasează radiodifuziunea publică letonă, cu 65 de evenimente și apoi, radiodifuziunea italiană, cu 55 de evenimente.

Pentru Radio România Muzical, preluarea în direct a concertelor și spectacolelor de operă de pe scenele internaționale, producții propuse de partenerii din EBU, este o prioritate. Să poți asculta la radio marile nume ale artei interpretative din prezent este o șansă pe care o radiodifuziune publică trebuie să o ofere ascultătorilor săi. De la Teatrul Metropolitan din New York și Scala din Milano, la Royal Albert Hall din Londra sau Musikverein din Viena, din cadrul unor concerte de stagiune sau din cadrul unor binecunoscute festivaluri, Radio România Muzical a propus în 2023, cel puțin odată pe săptămână, un asemenea eveniment în direct. A asculta live un concert rămâne experiența cea mai apropiată de cea ideală, a auditorului din sala de concert. Nu intră în această statistică transmisiunile directe naționale, care se adaugă ofertei internaționale propuse de Radio România Muzical. Transmisiunile directe internaționale au fost comentate de o echipă profesionistă de realizatori: Anca Ioana Andriescu, Luminița Arvunescu, Jeanine Costache, Petre Fugaciu, Florica Jalbă, Laura Mânzat, Marina Nedelcu, Irina Cristina Vasilescu. Producător Octavia Galescu.

Concertele live preluate prin EBU pot fi ascultate la RRM, de regulă, în cadrul seriei Scena europeană (luni-vineri, ora 21:00) și Seara de operă (sâmbăta, ora 19:00). Toate concertele transmise în direct de Radio România Muzical pot fi reascultate, de regulă, după 30 zile de la data emisiei live, pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Următorul concert în direct din oferta internațională este programat joi, 15 februarie, de la ora 21:30, fiind susținut la Glasgow de Orchestra Simfonică BBC Scoția, cu Ludovic Morlot dirijor și avându-l solist pe pianistul Boris Giltburg, ovaționat săptămâna trecută în concertele de stagiune ale filarmonicii bucureștene.