Documentarul „Brâncuși – Patriotism prin Ordonanță de Urgență”, în premieră la TVR

•       TVR Cultural aniversează ’’Ziua Naţională Constantin Brâncuşi” 2024 cu programe speciale în onoarea marelui artist
•       „Brâncuși – Patriotism prin Ordonanță de Urgență” – o  incursiune profundă în viața și moștenirea lui Brâncuși,  va fi difuzat la TVR 1, luni, 19 februarie 2024, de la ora 21.00

Televiziunea Română celebrează pe 19 februarie Ziua Naţională Constantin Brâncuşi 2024 şi pregăteşte o serie de emisiuni dedicate operei sculptorului roman. În această zi deosebită, telespectatorii Televiziunii Române se reîntâlnesc cu geniul artistic al lui Constantin Brâncuşi pentru a sărbători creația sa remarcabilă, care îmbogățeşte patrimoniul cultural al țării noastre.

Cu acest prilej, TVR va difuza în premieră documentarul „Brâncuși – Patriotism prin Ordonanță de Urgență”, realizat de Casa de Producţie, un eveniment care marchează o incursiune profundă în viața și moștenirea inestimabilă a artistului.  Acest film inedit, în regia lui Cornel Mihalache, propune o perspectivă amplă asupra biografiei sculptorului, în care vor fi explorate dificultățile și realizările sale de-a lungul vieții.

Printre subiectele de interes major se numără și ruperea lui Brâncuși de mentorul său, Auguste Rodin și de tradiția sculpturii clasice. Filmul oferă o privire detaliată asupra maturizării artistice a lui Brâncuși, inclusiv realizarea Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu între anii 1935 și 1938 şi prezintă  impactul sculptorului asupra lumii artistice. După anul 1990, documentarul ne poartă prin perioadele de controversă, cum ar fi evaluarea critică a „Coloanei fără sfârșit” și scandalul remetalizării acesteia în 2000, precum și campaniile controversate de punere pe piață a unor „falsuri” ale operelor sale.
Totodată, este abordată campania copy-paste rostogolită pe internet și în media, prin care s-a afirmat că statul român comunist ar fi refuzat o donație a atelierului și operelor din partea lui Brâncuși.  Documentarul dezvăluie și detaliile legate de Legea din 2015 care a instituit „Ziua Națională Constantin Brâncuși” ca sărbătoare națională legală lucrătoare şi care ar reprezenta un efort de „reparație morală” pentru presupusa refuzare și umilire a lui Brâncuși de către statul român în trecut, o aserțiune dovedită a fi fără nicio bază documentară.

Printre temele prezentate se numără încercarea naționalist-perversă de repatriere a osemintelor lui Brâncuși și legenda creată în jurul acestui subiect,  precum şi campania eșuată de achiziție prin subscripție publică a „Cumințeniei Pământului” din 2016.

„Brâncuși – Patriotism prin Ordonanță de Urgență” va fi difuzat în premieră şi în exclusivitate pe TVR 1, luni, 19 februarie 2024, de la ora 21.00, pe TVR Internaţional, începând cu ora 22.00 şi pe TVR Moldova, de la ora 23.00.

Conferinţa „Brâncuşi”, în direct la TVR CULTURAL

TVR CULTURAL  aniversează ziua marelui artist, zi înscrisă în Calendarul Culturii Universale, cu programe de înaltă ținută, concerte și transmisiuni în direct. De la ora 12.00, sub genericul Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi” 2024,  postul cultural al TVR transmite în direct , de la Muzeul de Artă din Craiova, Conferinţa „Brâncuşi”, susţinută de Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf şi cercetător la Centre Pompidou din Paris, autoarea unor lucrări de referinţă dedicate lui Constantin Brâncuşi. (Programul poate fi vizionat simultan pe TVR Internațional). De la ora 14:20, dar și de la ora 17:00 și ora 23:25, puteți urmări episodul dedicat lui „Constantin Brâncuși”, din seria documentara „Who is Romania” (2020), o iniţiativă a Institutului Cultural Român din Londra care a avut ca scop promovarea imaginii României în Regatul Unit. Tessa Dunlop, doctor în istorie, scriitoare şi prezentatoare a diverse programe de istorie pentru BBC, Discovery Channel Europe, Channel 4, UKTV History și History Channel va prezenta viaţa şi opera marelui sculptor român.

Concertul „Brâncuși 145”, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, va fi difuzat începând cu ora 17:10. Programul muzical cuprinde două suite folclorice în aranjamentul lui Mihai Gherghelaș (solistă Monica Bejenaru-voce) și propune prelucrări ale unor piese celebre din folclorul românesc, patru piese instrumentale în aranjamentul lui Eduard Boboia (solistă Simina Croitoru la vioară), Ciocârlia în aranjamentul lui Ioan Dobrinescu şi Dans maramureşean de Sabin Păutza, apoi Hora staccato şi Hora mărțişorului de Grigoraș Dinicu şi în final Suita folclorică nr. 3 în aranjamentul aceluiaşi Mihai Gherghelaș (solistă Monica Bejenaru-voce). Programul va fi transmis şi pe TVR Internațional, de la ora 0.25.
O ediţie dedicată Zilei Naționale „Constantin Brâncuși” şi în emisiunea „Intrare liberă”, de la ora 19:00.

De la ora 20:15, Studioul Teritorial TVR Timişoara propune o incursiune în expoziţia „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”, deschisă la Muzeul Naţional de Artă Timişoara. Ghid ne este curatorul expoziţiei, Doina Lemny. Programul poate fi vizionat şi pe TVR Internațional de la ora 23.45. În contextul programului „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, expoziţia este o ocazie unică de a descoperi şi admira operele unui artist universal care a purtat cu sine, în permanenţă, moştenirea culturală a ţării sale.