Teatrul Național Radiofonic – 95 de ani sub semnul excelenței

La 18 februarie 1929, la doar câteva luni de la inaugurarea postului public, Radio România a difuzat primul spectacol de treatru radiofonic: Ce știa satul de V. Al. Jean, cu o distribuție strălucită formată din mari  actori ai Naționalului din București. În rolurile principale: Maria Filotti și Romald Bulfinski.

De la acel moment istoric, până în prezent, s-au scurs 95 de ani în care arta teatrului la microfon a devenit una dintre cele mai speciale și importante forme de expresie în cultura românească. În acest sens, este incontestabil rolul Teatrului Național Radiofonic (cel mai vechi producător dedicat acestui gen de creație artistică, oficializat însă ca o redacție de sine stătătoare în Radio România la 1 noiembrie 1996), nu doar pentru că a oferit contextul necesar realizării unor spectacole radiofonice valoroase, ci, mai ales, prin asumarea misiunii de a forma identitatea sonoră a filonului artistic al radioului românesc. Aflat încă de la începuturi în acord cu tendințele occidentale, Teatrul Național Radiofonic s-a dezvoltat, în timp, ca un mediu profesionist și specializat, care nu doar a format distribuții de marcă și a conservat voci excepționale ale teatrului și filmului românesc, dar a și deschis perspectiva unei arte cu propriile sale povești și universuri ce așteaptă să fie împărtășite cu ascultători aflați oriunde în lume.

De la memoria scrisă despre primele spectacole radiofonice difuzate în direct, la apariția benzii de magnetofon, care a permis înregistrarea spectacolelor și emisiunilor radio, și până în prezentul digitalizat, Teatrul Național Radiofonic a ținut pasul atât cu evoluția tehnică a radioului, cât și cu transformările artei teatrale și cinematografice românești și internaționale. În bogata Fonotecă a Radioului Român, cel mai vechi spectacol de teatru radiofonic înregistrat pe bandă este Hagi Tudose de B.Șt. Delavrancea (1951), regizat de Ion Șahighian și cu marele Nicolae Baltățeanu în rolul principal. Acestei producții i s-au alăturat nenumărate alte spectacole realizate de-a lungul acestor 95 de ani. Este vorba despre producții bazate pe piese de teatru, adaptări ale unor mari texte literare și scenarii originale, semnate de autori români și internaționali, repere clasice incontestabile și viziuni contemporane, elaborate de echipe artistice și tehnice remarcabile. Producții laureate ale unor premii relevante, prezentate prin audiții deschise în cadrul unor evenimente din țară și străinătate, iubite de publicul larg și apreciate de specialiști.

Cu prilejul acestei aniversări care ne apropie de împlinirea unui secol, vă așteptăm pe pagina noastră oficială de YouTube (https://www.youtube.com/@teatrulnationalradiofonic8615) ca să ascultăm împreună o retrospectivă afectivă a Teatrului Național Radiofonic. Vă punem la dispoziție două colecții cu fragmente memorabile din spectacole aflate în arhiva noastră. Prima cuprinde o serie de șase episoade dedicate deceniilor de teatru radiofonic, iar cea de-a doua are două episoade cu fragmente din producțiile Teatrului Național Radiofonic premiate la prestigioase festivaluri internaționale.

Vă urăm audiţie plăcută şi vă mulțumim că ne sunteți alături cu fidelitate!

La mulți ani Teatrului Naţional Radiofonic!