Putin a calificat NATO drept un instrument la care Statele Unite au dreptul să renunţe (Interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin)

NATO reprezintă un instrument al politicii externe al SUA şi dacă Washingtonul va decide că el nu mai este necesar, atunci are dreptul să o facă, a susţinut președintele rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat jurnalistului rus Pavel Zarubin. În interviu, Putin a comentat declaraţiile fostului președinte american Donald Trump, care a susţinut că Washingtonul ar trebui să protejeze țările europene doar în cazul în care acestea plătesc.
„Probabil, din punctul său de vedere, există o explicaţie logică în acest sens. Din punctul de vedere al europenilor, nu există nicio explicaţie logică, ei însă şi-ar dori ca Statele Unite să continue să îndeplinească, în mod gratuit, unele funcții care au fost create din momentul fondării NATO”, a afirmat Putin. Potrivit acestuia, NATO este un instrument al politicii externe a SUA.
‘Dacă Statele Unite consideră că nu mai au nevoie de acest instrument, atunci decizia le aparţine”, a adăugat președintele rus. El a mai menționat că Trump este catalogat drept un politician non-sistemic.
”Acesta are propria sa viziune asupra modului în care Statele Unite ar trebui să-şi dezvolte relațiile cu aliații săi”, a declarat Putin. Totodată, liderul rus a amintit faptul că şi în trecut acțiunile lui Trump au provocat tensiuni în Europa, amintind despre retragerea SUA din Protocolul de la Kyoto privind schimbările climatice./vdraguta/denisse

(www.interfax.ru – 15 februarie)