Teatrul Național Radiofonic, prima premieră a anului

Teatrul Național Radiofonic anunță prima premieră a anului, iar dumneavoastră sunteți invitați să celebrăm, pe calea undelor, încă un an mai aproape de centenar!

Duminică, 18 februarie, ora 17:00, la Radio România Cultural veți putea asculta în premieră absolută spectacolul radiofonic Biroul Obiectelor Pierdute | B.O.P. de Radu Herjeu. Adaptarea radiofonică: Mihnea Chelaru. Distribuţia: Alexandru Conovaru, Ana Maria Bălescu, Rodica Mandache, Virginia Rogin, Marius Rizea, Daniela Ioniță Marcu. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Florin Bădic. Redactor: Irina Zlotea. Regia muzicală şi regia artistică: Mihnea Chelaru.

Biroul Obiectelor Pierdute | B.O.P. este un text modern și potrivit pentru ascultătorii de diferite vârste, care preferă poveștile metaforice, ce invită la reflecție și visare. Povestea unui om care încearcă să se găsească pe sine, să aparțină, să fie o persoană reală, este etern valabilă și necesară într-o lume care oamenii se înstrăinează din ce în ce mai mult unii de alții, dar și de sine. În această călătorie interioară va descoperi că răspunsul căutat se află dincolo de singurătate și că fiecare om, chiar fără știința sa, se află în așteptarea unui altcineva care să îl descopere. O poveste aparent oarecare, despre oameni oarecare, într-un loc oarecare, care poate vorbi oricui și răspunde la speranța secretă, a fiecăruia dintre noi, că va fi salvat.

Despre piesă, autorul Radu Herjeu scrie: „O alegorie despre întâlnirile providențiale de care am putea avea noroc în viață, dar pe care, sub nicio formă, nu ar trebui să le ratăm. Deși, din păcate, asta se întâmplă celor mai mulți dintre oameni. De aceea, unii ajung, în interiorul lor sau în mijlocul celorlalți, într-un adevărat Birou al Oamenilor Pierduți. Din care prea puțini reușesc să fie «recuperați». O piesă cu mult umor, dar și cu accente de tristețe. Personaje insolite, dar cu care se pot identifica mulți. Atunci când, desigur, trec de aparențe. Per total, un mesaj optimist, dar și un avertisment: fii atenți la cei din jur, nu știi niciodată când vei întâlni pe cineva care să-ți pună oglinda în față sau căruia să-i faci tu acest lucru.”

Scriitorul Radu Herjeu, cu o experiență de peste 20 de ani în jurnalismul radio și tv, are o activitate bogată în domeniul poeziei și al dramaturgiei, cu numeroase volume publicate și cu competiții de profil câștigate. Chemarea sa creativă a oferit piese de teatru atinse de lirismul poeziei sale, în care emoția se împletește cu meditația asupra temelor fundamentale în existența umană. Cu toate că textele sale sunt scrise în primul rând pentru scenă, acestea conțin acea universalitate care le fac potrivite pentru a fi transpuse în orice mediu de comunicare.

Regizorul artistic Mihnea Chelariu a explorat atmosfera și personajele inedite conturate de autor, adăugându-le amprenta sa personală, recognoscibilă, atât prin adaptarea radiofonică a piesei în propria viziune, cât și prin regia muzicală pe care o semnează. De-a lungul anilor, montările sale au fost constant premiate atât la concursurile internaționale de audio drama, cât și în cadrul Festivalului Internațional Grand Prix Nova organizat de Radio România, primind aprecieri atât din partea specialiștilor, cât și a publicului. Experiența profesională și talentul incontestabil ale distribuției, formată din nume valoroase ale teatrului românesc, sunt ingredintele care scot la suprafață farmecul ascuns ale textului semnat de Radu Herjeu.

Serviciul  Comunicare  şi  Relaţii  Publice