Liderii PSD şi PNL nu s-au înțeles deocamdată pe comasarea alegerilor, urmând ca negocierile să se reia în coaliția de guvernare

Liderii PSD şi PNL nu s-au înțeles deocamdată pe comasarea alegerilor, urmând ca negocierile să se reia mâine, în coaliția de guvernare.

În cazul în care nici acum nu se va ajunge la un acord, alegerile vor fi organizate la termen, spunea chiar premierul Marcel Ciolacu. Care sunt motivele acestui impas, ne spune Cătălin Purcaru.

Reporter: Liberalii insistă pentru desfășurarea scrutinului pentru Parlamentul European, odată cu cel pentru administrația publică locală, în data de 9 iunie. Argumentele aduse sunt pentru reducerea cheltuielilor și o prezență mai mare la vot. Social-democrații cer un calendar clar pentru tot anul electoral și propun în plus comasarea alegerilor pentru Legislativ, cu cel de-al doilea tur al prezidențialelor.

Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreședintele PSD, spunea că încă nu s-a luat o decizie în privința comasării alegerilor, toate scenariile fiind luate în calcul. În negocierile anterioare, a fost adusă în discuție inclusiv susținerea reciprocă de candidați. PSD își dorește sprijin pentru candidatul propriu la alegerile prezidențiale, însă liberalii nu acceptă altă candidatură decât liderul PNL. Europarlamentarul Gheorghe Falcă, vicepreşedinte PNL, spunea că, pentru prima dată, nu s-a adus în discuție acest scenariu și consideră că se va ajunge la consens în ceea ce privește comasarea alegerilor.

Partenerii de guvernare sunt presați, însă, de timp, deoarece marți ar expira termenul legal până când se pot face modificări legislative în ceea ce privește organizarea alegerilor. Duminică este programată o nouă întâlnire a liderilor PNL și PSD și ar putea fi luată o decizie finală. Opoziția susține că discuțiile pe tema comasării alegerilor nu fac altceva decât să distragă atenția românilor de la problemele reale ale guvernării./aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 17 februarie