Europa a traversat cu succes criza energetică din ultimii doi ani

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cătălin Gomboș – Europa a traversat cu succes criza energetică din ultimii doi ani, iar specialiștii consideră că vom asista la o stabilizare a situației de pe piața de gaze și implicit a prețului gazelor naturale. O analiză a Asociației Energia Inteligentă avertizează însă că Uniunea Europeană riscă să se confrunte cu astfel de situații și pe viitor, având în vedere că majoritatea măsurilor adoptate pentru depășirea crizei sunt nesustenabile pe termen lung. Iulian Olescu a studiat documentul.
Reporter: Conform studiului, este nevoie de strategii energetice pe termen lung și în special de planuri de măsuri pentru situații de urgență energetică. Președintele asociației, Dumitru Chisăliță, spune că a propus astfel de soluții chiar înainte de declanșarea crizei.
Dumitru Chisăliță: Noi propuneam ca atunci când există primele semne ale unei astfel de crize să existe o lege, o lege care să fie cunoscută de absolut toate părțile – furnizori, transportatori, distribuitori, consumatori – și practic să se aplice această lege de așa natură încât toată lumea să fie pregătită încă de la început și să se aștepte la niște elemente cât de cât predictibile pentru o perioadă de criză.
Reporter: Dumitru Chisăliță subliniază că, în acest mod, nu vom mai fi nevoiți ca atunci când situațiile de criză apar să modificăm legislația și să adoptăm diverse acte normative în grabă și că vom putea să evităm practic problemele pe care astfel de acțiuni le creează mediului de afaceri și consumatorilor./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (19 februarie)