Reprezentanții Federației Naționale Sindicale „Ambulanța” vor avea consultări cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria

„Radiojurnal” – Realizator: Cătălin Gomboş – Reprezentanții Federației Naționale Sindicale „Ambulanța” au luni după-amiază consultări cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria. Temele de discuție vizează salarizarea din sistemul de sănătate, dar și situația personalului și a parcului de ambulanțe. Corespondentul RRA Petruța Obrejan urmărește subiectul și ne oferă acum detalii, în direct. Bună ziua, Petruța!
Reporter: Bună ziua! Una dintre cele mai arzătoare probleme invocate este chiar situația dezastruoasă a parcului de ambulanțe; liderul sindical Gheorghe Chiș spunea că multe dintre ambulanțe sunt foarte vechi, depășite, unele au chiar mai mult de un milion de kilometri la bord, iar dacă nu se vor găsi soluții, se va ajunge practic la un blocaj tehnic. El a explicat de ce s-a ajuns la această situație, precizând că nu a fost respectat acordul-cadru 2019-2022 și, dacă ar fi fost achiziționate în 2022 cele 600 de ambulanțe solicitate, acest lucru ar fi însemnat o gură de oxigen pentru sistemul de ambulanță din țara noastră. Și ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spunea, la rândul său, în urmă cu câteva zile că sistemul medical românesc are nevoie de peste 2.000 de ambulanțe noi, care să le înlocuiască pe cele actuale, care au multe sute de kilometri parcurși. Ministrul mai spunea că acest efort financiar s-ar adăuga investițiilor importante făcute de autoritățile județene. Pe de altă parte, așa cum spuneai și tu, reprezentanții Federației Naționale Sindicale „Ambulanța” vor să discute și despre normativul de personal, despre finalizarea proiectului de lege a salarizării unitare a bugetarilor și, nu în ultimul rând, despre creșterea salarială. Liderul sindical Gheorghe Chiș spunea de o majorare de 20%, de un nivel al inflației, de o corecție practic a acestui nivel al inflației cu 5%.
Realizator: Mulțumim, Petruța Obrejan!/RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 februarie)