Piața auto din România va înregistra o creștere moderată în 2024

Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Cătălin Gomboș – Anul acesta, piața auto din țara noastră va înregistra o creștere moderată, de circa 5%, potrivit prognozei Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România. Autoturismele pur electrice își vor continua ascensiunea, urmând să dețină aproape 29% din piață la final de an, o creștere impresionantă fiind estimată și în privința vehiculelor comerciale ușoare și microbuzelor verzi.
Dan Vardie, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România: Prognoza APIA în 2024 pleacă de la premisa că vom avea o creștere mai conservatoare în raport cu ce a fost anul trecut. Autoturismele vor beneficia cel mai mult de această creștere, însă spectaculoase va fi evoluția vehiculelor comerciale, a camioanelor și autobuzelor în partea de electrificare. De asemenea, mașinile pur electrice vor continua să crească din nou, într-un ritm ceva mai mic, doar de 27,7%, dar va fi o creștere importantă și în anul 2024. În schimb, plug-in hibridele vor avea o scădere a ritmului de creștere, dar și ele vor crește cu 9%. Și sigur că da, autoturismele full hibride vor continua să evolueze foarte bine. Ce va scădea, și este de așteptat, motorizările diesel vor scădea, așa cum ne așteptăm cu toții, în anul 2024.
Realizator: Dan Vardie a mai spus că anul trecut în România s-au vândut circa 15.000 de mașini electrice. Prin comparație, în Germania s-au comercializat 500.000 de astfel de vehicule, ne-a informat redactorul RRA Diana Surdu./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (19 februarie)