Premiile BAFTA de la Londra

British actor Dua Lipa poses on the red carpet upon arrival at the BAFTA British Academy Film Awards at the Royal Festival Hall, Southbank Centre, in London, on February 18, 2024. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Filmul „Oppenheimer”, o peliculă de trei ore care vorbeşte despre inventatorul bombei atomice din Al Doilea Război Mondial, a fost marele câştigător duminică la Premiile BAFTA. Această producţie a obţinut şapte premii, urmată îndeaproape de filmul „Poor Things” – „Sărmane creaturi” -, care s-a bucurat de cinci premii. A 77-a ediţie a premiilor BAFTA a avut loc la Londra. Aceste distincţii ale Academiei Britanice sunt considerate o avanpremieră la Oscaruri.
Reporter: Alina Bordeiaşu – Ce mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor, Cillian Murphy – acestea sunt câteva din distincțiile pe care le-a câștigat aseară filmul „Oppenheimer”. În lumea reală, sunt multe organizații și persoane care s-au luptat pentru reducerea armelor nucleare în lume și vreau să le recunosc eforturile, a spus Christopher Nolan, la câștigarea premiului pentru regie. Acest premiu nu a fost o surpriză pentru mulți, la fel ca cel pentru cel mai bun actor, câștigat de Cillian Murphy, cel care l-a portretizat pe J. Robert Oppenheimer.
Cillian Murphy: Oppenheimer a fost un personaj colosal de complex şi a însemnat lucruri diferite pentru mulţi oameni. Monstrul unui om este eroul altui om; şi de aceea iubesc filmele, pentru că putem să sărbătorim, şi să ne punem întrebări, şi să investigăm această complexitate.
Reporter: Premiile câştigate de „Oppenheimer” au lăsat însă un gust amar concurenţei, scrie presa de specialitate, în condiţiile în care marele său rival de pe ecrane – „Barbie” – efectiv nicio distincție. Emma Stone a câștigat, în schimb, premiul BAFTA pentru interpretare feminină în filmul „Poor Things” – „Sărmane creaturi”. Un alt film intens recunoscut aseară „Zona de interes”, peliculă despre viața de zi cu zi a comandantului lagărului nazist Auschwitz. Presa de specialitate a remarcat faptul că Prinţul William este un apropiat al premiilor BAFTA și a fost și aseară la eveniment, deși nu a prea apărut în public după anunțul legat de boala de cancer de care suferă tatăl său, Regele Charles al III-lea./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 februarie)