Primele plăți aferente venitului minim de incluziune pentru peste 3.000 de beneficiari din județul Bistrița

De la începutul acestui an, ajutoarele sociale au fost înlocuite de un nou tip de ajutor numit ‘venit minim de incluziune’, ce are două componente: sprijinul pentru incluziune și sprijinul pentru familiile cu copii. De astăzi se fac primele plăți aferente venitului minim de incluziune. În ce constă noutatea acestui program și câți bani vor fi virați astăzi în conturile celor peste 3.000 de beneficiari din județul Bistrița, aflăm de la corespondenta RRA, Cristiana Sabău.
Reporter: Cristiana Sabău – Venitul minim de incluziune înlocuiește fostele ajutoare sociale, spune Nastasia-Ani Bob, director executiv al Agenției de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud.
Nastasia-Ani Bob: Acest venit minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal. Venitul minim de incluziune se compune din două categorii de ajutoare financiare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii.
Reporter: În conturile celor 3.300 de beneficiari din județ intră, începând de astăzi, peste 2 milioane de lei.
Nastasia-Ani Bob: Primăriile au preluat în mare parte foștii beneficiari de ajutor social și de alocație de susținere a familiei. Bineînțeles, toți cu dosare noi și cu calcul nou, după noua legislație. Cea mai mare plată este la nivelul județului nostru, la o familie cu nouă copii minori și are componenta pe ajutorul de incluziune de 1.878 lei și componenta pe ajutorul pentru familia cu copii de 484 lei, suma totală 2.362 lei.
Reporter: Pentru ca să primească acest ajutor, oamenii aflați în situații dificile de viață se pot adresa primăriilor de care aparțin, unde trebuie să depună o cerere și unele documente justificative. Dacă solicitarea este aprobată, vor începe să primească bani din luna următoare./RADOR RADIO ROMÂNIA/denisse