Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la Palatul Cotroceni

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a început la Palatul Cotroceni. Ce subiecte sunt pe agendă, ne spune, acum, în direct redactorul RRA, Oana Bâlă. Bună ziua, Oana!

Reporter: Bună ziua! Evoluțiile de pe frontul din Ucraina reprezintă unul dintre principalele subiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței CSAT, pentru că este important ca România, țară membră NATO, situată pe flancul estic al Alianței, să fie permanent informată cu privire la modul în care evoluează războiul din vecinătatea sa.

Progresele înregistrate în domeniul planificării apărării constituie o altă temă de discuție, atenția fiind îndreptată în special asupra derulării programelor de înzestrare, a demersurilor de creștere a gradului de încadrare, precum și a retenției personalului militar. Tema înzestrării și pregătirii Armatei Române a revenit recent pe agenda publică, iar Guvernul are în lucru un proiect de lege privind introducerea stagiului militar voluntar. Proiectul legislativ vorbește despre pregătirea militară voluntară cu stimulente financiare, și nu despre revenirea la armata obligatorie, iar prin introducerea acestui concept se are în vedere creșterea cantității și calității rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv în ultimii ani.

Vor mai fi prezentate raportul de activitate al CSAT pentru anul 2023, dar și cel al Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 21 februarie