Europa are din ce în ce mai puțină încredere în victoria ucrainenilor

Doar unul din zece europeni crede că Ucraina poate învinge Rusia. „Népszava” a fost primul ziar ungar care a publicat cel mai recent studiu al Consiliului European pentru Relații Externe, bazat pe un sondaj de opinie publică realizat de YouGov și Datapraxis în 12 state membre ale UE, inclusiv în Ungaria, la începutul lunii ianuarie – scrie portalul ungar 24.hu.

Potrivit coautorilor Ivan Krastev și Mark Leonard, această schimbare de opinie se datorează blocării ofensivei armatei ucrainene și îngrijorărilor tot mai mari cu privire la inversarea politicii SUA. Potrivit autorilor, există un pesimism tot mai mare în întreaga Europă cu privire la rezultatul războiului. În medie, doar 10% dintre respondenții din țările analizate cred că Ucraina va învinge Rusia, în timp ce de două ori mai mulți (20%) prezic o victorie a Rusiei.

Chiar și în cele mai optimiste țări (Polonia, Suedia și Portugalia), doar 17% dintre respondenți cred că Kievul poate învinge. În toate țările, opinia cea mai dominantă (37% în medie) este că un ”acord de compromis” va pune capăt războiului. Potrivit sondajului, în cinci țări – Ungaria, Grecia, Italia, România și Austria – există o preferință clară (64, 59, 52, 50 și 49%) pentru a forța Kievul să accepte acordul.

Sondajul a arătat, de asemenea, că europenii ar considera „dezamăgitoare” revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. 56% dintre respondenți ar fi „destul de” sau „foarte dezamăgiți” dacă Trump ar fi reales președinte al Statelor Unite. Singura excepție a fost Ungaria, unde 27% dintre respondenți s-au declarat „mulțumiți” de acest rezultat și doar 31% au spus că ar fi „dezamăgiți”.

O medie de 41% dintre europeni consideră că UE ar trebui să „mărească” sau să „mențină” sprijinul acordat Ucrainei în cazul în care SUA, sub conducerea lui Trump, îşi va opri sprijinul financiar./vblanka/schelaru

https://infostart.hu/kulfold/2024/02/21/europa-egyre-kevesbe-hisz-az-ukranok-gyozelmeben

INFOSTART.HU – 21 februarie