2024. február 21.

A szociáldemokraták és a liberálisok vezetői megbeszélést folytattak a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülése előtt

A Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt vezetői szerda délelőtt, a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülése előtt megbeszélést folytattak és ugyanakkor előkészitették a két párt szerda délutáni ülését. A megbeszélések középpontjában az európai parlamenti választások megszervezése állt. Egy szociológiai kutatás szerint a románok több mint 60 százaléka összevont választásokat akar, nyilatkozta Mihai Tudose szociáldemokrata vezető, megjegyezve, hogy e tanulmányt a ma délelőtti találkozón megvitatták a koalíciós partnerekkel. Mihai Tudose azt is elmondta, hogy „az embereknek elege van a hirtelen változásokból, kormányváltásokból, beleértve a bel- és külpolitikai változásokat is, és az összevont választások mellett a kormányzás stabilitását és koherenciáját szeretnék”. Rareș Bogdan liberális vezető a maga részéről kijelentette, hogy szerda délután mindenkét párt saját fórumán elemzi a délelőtt megvitatott stratégiát, meghozzák a döntéseket, majd sor kerül a koalíció újabb ülésére. A megbeszélések eredményeire szerda este nyilvánosságra is hozza a két politikai alakulat elnöke, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21)

A „Solidaritatea Sanitară” Szakszervezeti Szövetség folytatja a tiltakozó akcióját

A „Solidaritatea Sanitară” Szakszervezeti Szövetség folytatja a tiltakozást, mivel a kormány továbbra is fenntartja azon szándékát, hogy az egészségügyi dolgozók alapbérét mindössze 15 százalékkal növelje és nem hajlandó tárgyalni. A szakszervezeti tagok szerint a bérjövedelmek inflációs ráta alapján történő indexálása 22 százalék feletti növekedést jelent, de csak ami ezt meghaladja jelentene reális jövedelemnövekedést. Azt mondják, az elmúlt két évben drasztikusan csökkent vásárlóerejük, ami a következő időszakban sem változik. A szakszervezeti szövetség bejelentette, hogy az Egészségügyi és Munkaügyi Minisztérium épülete előtt csütörtökön sztrájkőrséget állnak, a jövő hónapra tervezett nagyobb akciókat megelőzően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21).

Szankcionálni fogják az energiaitalok kiskorúaknak történő eladását, a képviselőház által elfogadott törvénytervezet szerint

Szankcionálni fogják az energiaitalok kiskorúaknak történő eladását, a képviselőház, mint döntéshozó testület által elfogadott törvénytervezet szerint. A tilalom az üzletekben és a kórházakon vagy iskolákon belül felszerelt automatákra is érvényes lesz, a törvény megsértéséért kiszabható bírság 30 ezer lej is lehet. A projekt szerint energiaitalnak minősülnek azok a termékek, amelyek szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok, koffein és egyéb, az idegrendszerre serkentő hatású vegyületek kombinációit tartalmazzák. Ezen termékek használata kiskorúak halálát is okozta nemrég, mondotta Diana Stoica, az Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője. A törvényjavaslat kezdeményezője, a szociáldemokrata Simonis Alfréd, a képviselőház ideiglenes elnöke, megjegyezte, hogy az intézkedésekről egyeztettek a pedagógusokkal és a szülői szervezetekkel is. A képviselők ugyanakkor megszavazták az élelmiszer-pazarlás megállítását célzó intézkedéseket is. A parlamenti frakciók képviselői által kezdeményezett projekt arra kötelezi az üzleteket és éttermeket, hogy csökkentsék a lejárati időhöz közeli élelmiszerek árát, adományozzák azokat a termékeket, amelyeket már nem lehet eladni, illetve alakitsák komposzttá, állati takarmánnyá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21)

Az ellenzék bírálja a PSD és a PNL választások összevonására irányuló szándékát

Az ellenzék elmarasztalja a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) választások összevonására irányuló szándékát, és a demokrácia elleni támadásnak véli. A  Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) vezetője, Cătălin Drula, kijelentette, ha a kormány terve megvalósul, az ellenzék kész az Alkotmánybíróság elé terjeszteni az ügyet. „Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă egyetlen párt létrehozását akarja Romániában, hiszen a PNL és a PSD összevonásáról van szó. Ma tulajdonképpen a PNL eltűnéséről és az egyetlen PSD-PNL párt megszületéséről beszélünk. Az Egyesült Jobboldal Szövetség fellép az egyetlen párt létrehozása ellen és ma hivatalosan bejelentem, hogy az Egyesült Jobboldalnak minden választáson közös jelöltjei lesznek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21)

A romániai kórházak egyre nagyobb negézségekkel szembesülnek a finanszírozás hiánya miatt

Több korház arra panaszkodik, hogy az Egészségbiztosító Háztól kapott pénz hónapról hónapra már nem fedezi kiadásaikat. Mehedinţi megye legnagyobb kórházában, a Sürgősségi Megyei Kórházban, nem kevés olyan eset van, hogy számos osztályon a betegektől az kérik, a gyógyszertárban vásárolják meg a szükséges gyógyszereket, a kiírt receptek alapján. Gyógyszerválság van, de ugyanakkor pénzhiány is, ami miatt az emberek nem tudják megvásárolni a létfontosságú gyógyszereket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.21)

Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA