2016. március 2

A szakbizottságok vitatják a SRR és a TVR működésére vonatkozó törvény módositására hivatott tervezetet

A Román Rádió Társaság (SRR) és a Román Televizió Társaság megszervezését és működését szabályozó törvényt módositó tervezetet, amelyet sürgösségi eljárással való elfogadásáért a parlament elé terjesztettek, a szakbizottságok vitatják. A tervezet kezdeményezői célul tűzték ki a TVR helyzetének rendezését, noha a SRR is ugyanazon törvényes előirások szerint működik.A dokumentum társkezdeményezője, Alexandru Cordoş, a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a végrehajtó vezetőség külön választása az igazgatótanácstól magától értetődően a két intézmény politikai mentességét eredményezi.Dan Cristian Popescu liberális képviselő, a kulturális bizottság tagja, úgy vélte, hogy e törvény módositása nem oldja meg a román közszolgálati televizió helyzetét. Hasonló álláspontra helyezkedett Gabriel Chifu szakszervezeti vezető is, kihangsúlyozva, hogy a törvénykezdeményezés gyakorlatba ültetése súlyos következményekkel járhat a közszolgálati rádióra nézve.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Liviu Dragnea szerint a kormánynak még inkább részt kellene vállania a TVR pénzügyi helyzetének megoldásában

Liviu Dragnea szociáldemokrata elnök úgy vélte, hogy a kormánynak még inkább részt kellene vállania a román közszolgálati televizió pénzügyi helyzetének megoldásában. Mint hozzáfűzte, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint a TVR és a SRR megszervezését és működését előirányzó törvény módositására hivatott törvénytervezetet mielőbb el kell fogadnia a parlamentnek, hiszen megoldás jelent a közszolgálati televizió jelenlegi helyzetére. „Nincs rendjén, hogy a kormány nem vesz részt a TVR megmentéséért tett erőfeszitésben, annál inkább, hogy rendelkezésére áll minden pénzügyi és adminisztrativ eszköz . A legfontosabb cél a közszolgálati televizió megmentése, hiszen nemzeti szégyen lenne a TVR bezárása”, hangsúlyozta Liviu Dragnea. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

A képviselőház elutasitotta a televízió- és rádiódíj megszűntetésére vonatkozó törvénytervezetet

A képviselőház plénuma szavazattöbbséggel elutasitotta a televízió- és rádiódíj megszűntetésére vonatkozó törvénytervezetet. A kezdeményezést a képviselőház a kultúrális bizottságának javaslatára utasitották el, amely úgy véli, hogy az emlitett dijak törlése lehetetlen helyzetbe sodorja a két közszolgálati intézményt alkotmányos és törvényes célkitűzéseinek teljesitésében, hiszen igy jelentős finanszirozási összeget veszitenek. A dokumentumot megküldik a szenátusnak is, ez esetben a Felsőház lévén a döntő fórum. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.02)

„Románia kereskedelmi kaput nyithat Europa fele Irán számára”

A román és iráni cégek együttműködési kapcsolatok fejlesztését tervezik az energia, a kőolaj kitermelése és feldolgozása, az IT és az autóipar terén, hangsúlyozta a hivatalos látogatáson Teheránban tartózkodó Lazăr Comenscu külügyminiszter.”Romániában  már gyártják az Iránban készülő gépkocsik egyes elemeit”, mondotta a miniszter. Mint hozzáfűzte, úgy a román, mind az iráni fél hajlandóak közreműködni a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a vizgazdálkodás terén. A román közszolgálati rádiónak adott exklúziv interjúban a külügyminiszter megjegyezte, hogy Irán számára Románia kereskedelmi kaput jelenthet Európa fele.”Az iráni külügyminiszterrel megállapodtam a román-irán vegyes gazdasági bizottság munkálatainak felújjitásában, amennyiben lehetséges még ebben az évben. Ugyanakkor megvitattuk egy szállitási infrastruktúra megépitésének lehetőségét, amely közvetlen kapcsolatot teremtene Irán és Románia között, Azerbajdzsán, Grúzia és a Fekete-tenger érintésével, valamint a Dunán keresztül haladó szállitási útvonalat, amely az iráni cégeknek nyitana majd lehetőséget termékeik forgalmazására a nyugat-európai országokban”, tájékoztatott Lazăr Comănescu.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.02)

Egészségi állapotára hivatkozva visszavonult a közélettől Mihály király, volt román uralkodó

Súlyos betegségére hivatkozva visszavonult a közélettől Mihály király, Románia volt uralkodója, jelentette be szerdán Andrew Popper, a királyi tanács egyik tagja.A közlemény szerint a román királyi ház feje leukémiában szenved és lányát, Margit trónörökös hercegnőt bízta meg azzal, hogy a „korona őreként” képviselje őt valamennyi nyilvános rendezvényen. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Rozalia Ganciulescu