Cetăţeni din Sankt Petersburg care au adus flori pentru a-l comemora pe Navalnîi au primit ordine de încorporare

Șase cetăţeni din Sankt-Petersburg care au fost arestați zilele trecute pentru depunerea de flori la un memorial pentru a-i aduce un omagiu politicianului rus din rândul opoziţiei Aleksei Navalnîi au primit ordine de încorporare de la comisariatul militar, înainte de a fi eliberați din centrul de detenție de arest preventiv de pe Moskovski Prospekt.

Ordinele de încorporare şi solicitări de ‘verificare a datelor personale și de înscriere în evidenţa militară’ au fost transmise de polițiști, care în acest scop i-au scos din celula de arest preventiv şi i-au transferat în sala de audieri, transmite Rotonda. Un alt cetăţean arestat, care se află acum într-un centru de arest preventiv din regiunea Leningrad, a primit ordin de încorporare la locul său de reședință. Iar unor bărbaţi reținuți care nu au viza de reşedinţă în Sankt Petersburg le-au fost date ordine de încorporare de la comisariatele militare rudelor din orașele lor natale.

„M-au arestat în timp ce depuneam flori. Mi-au dat trei zile de arest, iar înainte de a fi eliberat şi de a pleca acasă mi-au dat un ordin de încorporare. Nu am dosar și nici nu am avut niciodată. Trebuie să mă prezint înainte de data de 27 februarie. Mi-au luat cu forța amprentele’, a declarat unul dintre cetăţenii reținuți la Sankt Petersburg, citat de Proiectul pentru drepturile omului Walk Through the Forest.

Potrivit Serviciului de presă al tribunalelor din Sankt Petersburg, aproape 200 de persoane s-au ales cu diverse pedepse pentru depunerea de flori la memorialul lui Aleksei Navalnîi. Toți au fost trimişi în judecată în temeiul articolului privind organizarea unui miting neautorizat. În procesele-verbale, poliția a scris că cei reținuți ‘au blocat accesul trecătorilor prin zonă’. 177 de persoane au fost arestate pentru o perioadă de la o zi până la 14 zile. 16 persoane s-au ales cu amenzi. Șase persoane au fost condamnate la muncă obligatorie în folosul comunităţii pentru 20, 40 și 70 de ore./vdraguta/schelaru

www.severreal.org – 22 februarie