SEGA: Bulgaria aşteaptă ca o firmă românească să transporte maşini blindate în Ucraina

Ministrul adjunct al apărării a confirmat construirea unei baze NATO în apropiere de oraşul Iambol

SEGA (Bulgaria), 21 februarie 2024 – Bulgaria așteaptă ca o firmă românească să stabilească programul de transport al celor 100 de transportoare blindate pe care Parlamentul bulgar a decis să le doneze Ucrainei. Acest lucru a devenit clar din participarea ministrului adjunct al apărării de la Sofia, Atanas Zaprianov, la emisiunea „Ziua începe” de pe postul BNT.
Zaprianov i-a răspuns astfel deputatului de la Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată, Ivailo Mircev, la întrebarea adresată în urmă cu câteva zile. Mircev a spus că Consiliul Naţional al formaţiunii „Da, Bulgaria”, din care face parte, a decis să solicite un raport în Parlament de la Ministerul Apărării cu privire la asistenţa militaro-tehnică acordată Ucrainei. „Nu ştim dacă este vorba de ministrul Todor Tagarev sau de vreun alt administrator, dar deja de trei luni nu am reușit să transportăm cele 100 de transportoare blindate. Și nu este vorba de lipsă de fonduri, avem peste 300.000 de euro și bani alocati de țările partenere. În afară de asta, Fondul European pentru Pace sau SUA oferă compensaţii pentru aceste transportoare blindate. Nu cred că problema este legată de ministrul Tagarev, este o problemă de logistică”, a spus atunci deputatul, care este membru în Comisia parlamentară pentru apărare.
„Procedura internă de scoatere din ţară a transportoarelor blindate nefolosite ale Jandarmeriei a fost finalizată, acestea au fost strânse într-un singur loc la Sofia. În ceea ce privește scoaterea acestui echipament din Bulgaria către Ucraina, da, încă mai este aici. Se aşteaptă ca o firmă românească să stabilească programul de scoatere a transportoarelor”, a spus acum Atanas Zaprianov. „Finanțarea va fi 100% externă”, a subliniat viceministrul, dar a explicat că acest lucru încetinește procesele de livrare. De aceea, la Ministerul Apărării se discută introducerea unei finanțări naționale interne pentru accelerarea acestor procese.
„Programul prezentat pentru următorii 10 ani ar trebui să fie aprobat de Adunarea Națională de la Sofia, pe lângă cele trei proiecte lansate pentru avioane, nave și Strykeri, vom putea lansa și proiectele pentru radarele 3D, pentru complexele de apărare de coastă. Bulgaria are ambiţia de a crea un sediu NATO care să fie situat la Sofia”, a comentat Zaprianov.
El a confirmat construirea unei baze NATO lângă Iambol. „Vorbim de o zonă din Bulgaria unde sunt căzărmi, unde va exista o dislocare internaţională. Această zonă de căzărmi va găzdui trupe, dar noi avem instalaţii, cum sunt aeroporturile, baze şi alte obiective, care sunt de asemenea obiective militare aflate în apropierea altor oraşe din Bulgaria”. a spus Zapriakov. (…)
https://www.segabg.com/ho category-bulgaria/mo-chakame-rumunska-firma-da-izvozi-btr-ite-za-ukrayna
Traducerea: Mirela Petrescu/ RADOR RADIO ROMÂNIA/pmirela/czaharia