Intensificarea atacurilor la graniţa ucraineano-română, pe fondul sancţiunilor mondiale pentru Rusia

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 februarie) – Realizator: Statele Unite vor impune astăzi noi sancțiuni Rusiei pentru a marca aniversarea a doi ani de război. Sancțiunile vizează cinci sute de entități asociate complexului militar industrial al Rusiei, dar și companii din țări terțe care ajută Rusia să ocolească sancțiunile impuse anterior. Şi Marea Britanie urmează să impună noi sancțiuni cu prilejul împlinirii a doi ani de când forțele Moscovei au invadat Ucraina la scară largă pe 24 februarie 2022. Ambasadorii UE au aprobat și ei în urmă cu două zile cel de al treisprezece la pachet de sancțiuni europene.
Între timp, în teren cel puțin o persoană a murit într-un atac rusesc cu dronă la Odesa, tot în regiunea Ucrainei, dar la Ismail, iar la granița cu România a revenit și corespondentul nostru Alex Buzică. El a găsit un oraș schimbat față de precedenta sa vizită.
Reporter: Chiar dacă în ultima vreme atacurile rusești s-au intensificat lângă granița cu România, mai ales în Ismail și Reni, viața pare că merge înainte pentru locuitorii de aici. Populația Ismailului a crescut exponențial în ultimele luni, au reapărut afaceri noi, multe relocate din orașele din sud sau est, grav afectate de bombardamente. Oamenii se simt în siguranță lângă granița NATO, dar panica persistă, chiar dacă armata rusă a lovit până astăzi doar ținte ce țin de infrastructura portuară ucraineană de la Dunăre. Dacă anul trecut erau tiruri încărcate cu cereale, care formau cozi de zeci de kilometri și așteptau săptămâni întregi să intre în Republica Moldova sau România, acum de-abia dacă se mai zăresc câteva la granița din sud. Și chiriile au crescut în Ismail, iar prețurile apartamentelor sunt și cu 20% mai mari față de anul 2023. Un nou val de refugiați este așteptat să ajungă în următoarele săptămâni în Odesa și Ismail, după victoria rușilor de la Avdiivka. În tot acest timp, în Ismail și Reni școlile funcționează normal, iar atunci când sirenele de raid aerian încep să sune, cei mici sunt coborâți în beciuri sau buncăre./RADOR RADIO ROMÂNIA//avladucu