La mai bine de șase luni de la intrarea în vigoare a ”Legii Anastasia”, oamenii se urcă, în continuare, băuți sau drogați la volan

Radiojurnal – Realizator: La mai bine de șase luni de la intrarea în vigoare a ”Legii Anastasia”, oamenii se urcă, în continuare, băuți sau drogați la volan. Potrivit acestui document, cei care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive sau care nu dețin permis și produc un accident mortal nu mai pot primi pedepse cu suspendare. În județul Vâlcea, numărul celor care încalcă legea și pot intra sub prevederile acestor norme este considerabil, potrivit datelor polițiștilor. Corespondenta RRA Ana-Maria Cârstea atrage atenția că o parte dintre cei prinși ajung obligatoriu la Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog.
Reporter: Controalele permanente în trafic ale polițiștilor vâlceni arată că mulți conducători auto ignoră legislația în vigoare, deși în cazul unui accident soldat cu deces ar fi privați de libertate.
Gabriel Cosmin Gherghe, inspector șef al IPJ Vâlcea: 1109 infracțiuni, din care 135 pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, 157 pentru consumul de băuturi alcoolice, 143 pentru consumul de substanțe psihoactive. Acționăm permanent atât pentru depistarea conducătorilor auto care consumă substanțe psihoactive, cât și pentru conducătorii auto care comit orice alt gen de contravenții.
Reporter: O parte din cei surprinși la volan sub efectul alcoolului sau al substanțelor interzise ajunge la Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Vâlcea. În cursul anului trecut, aproximativ 50 de astfel de persoane au urmat obligatoriu sesiuni de consiliere.
Ionuț Pâslaru: Urmează acest program întrucât este o măsură, să spunem, obligatorie, pe care trebuie să o urmeze, și este sub supraveghere a Serviciului de Probațiune, prin Centrul de Prevenire Valoare Construire Antidrog Vâlcea.
Reporter: În cursul anului trecut, 232 de permise de conducere au fost reținute doar pentru consumul de alcool./RADOR RADIO ROMÂNIA/lbadiu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 februarie)