„Putin a încercat în trecut să-i omoare pe ambii”, apel adresat la ONU, SUA şi UE de Ilia Iaşin privind eliberarea lui Kara-Murza

RADOR RADIO ROMÂNIA (23 februarie) – Politicianul rus de opoziţie Ilia Iaşin i-a cerut conducerii ONU, președintelui SUA și liderilor țărilor Uniunii Europene să solicite eliberarea de urgenţă a opozantului rus Vladimir Kara-Murza.
‘După uciderea lui Navalnîi, a devenit clar faptul că viața fiecărui deținut politic rus este amenințată, dar soarta lui Kara-Murza stârneşte o preocupare aparte’, specifică într-o postare pe canalul său de Telegram Ilia Iaşin.
Navalnîi și Kara-Murza, a subliniat Iaşin, ‘au mult mai multe în comun faţă de cum ar părea la prima vedere’. Ambii, scrie politicianul, ‘au creat probleme personale anturajului lui Putin’, au fost de facto declarați dușmani ai statului, în Rusia, au fost supuși unor condiții de tortură în colonii, iar ‘cel mai important este faptul că Putin încercase deja în trecut să-i omoare pe ambii’.
‘Înțeleg că declaraţiile mele sunt ca o voce care sună în pustiu, dar Vladimir Kara-Murza trebuie salvat. Amenințarea la adresa vieții sale nu este doar una reală, ci este de-a dreptul copleșitoare. Iaşin le-a cerut liderilor occidentali să dea dovadă de bunăvoință și să utilizeze toate instrumentele diplomatice pentru a obține eliberarea lui Kara-Murza.
‘Făceţi-o înainte de a fi prea târziu’, a subliniat el.
Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani într-o colonie de maximă securitate, în aprilie 2023. A fost găsit vinovat în temeiul articolelor de ‘înaltă trădare’, ‘desfășurarea activităților unei organizații indezirabile’ și ‘difuzarea de informaţii false despre armata rusă’. El nu și-a recunoscut vinovăția. Înainte de pronunţarea sentinţei în dosar, Kara-Murza a fost ținut în arest un an, deși apărarea a încercat să demonstreze că el nu poate sta într-un centru de arest preventiv din motive de sănătate.
În decembrie 2022, Ilia Iaşin a fost condamnat la opt ani și jumătate de închisoare într-un dosar privind difuzarea de informaţii false despre armata rusă. Dosarul a fost deschis împotriva lui Iaşin, după postările sale despre asasinarea civililor din oraşul Bucea, Ucraina.
Pe 16 februarie, Serviciul Federal al Penitenciarelor a anunțat decesul lui Aleksei Navalnîi într-o colonie din Districtul autonom Iamalo Neneţk. Cauzele morții politicianului nu au fost anunțate; trupul său până astăzi, 23 februarie, nu a fost redat rudelor pentru a fi înmormântat. Asociații şi colegii lui Navalnîi sunt convinşi de faptul că acesta a fost ucis și nu exclud că politicianul a fost din nou ca, în august 2020, otrăvit cu otravă din grupul Noviciok.

(www.meduza.io – 23 februarie)/vdraguta/atataru