România ar putea plăti despăgubiri în valoare de aproape 7 miliarde de dolari companiei canadiene Gabriel Resources

Realizator: România ar putea plăti despăgubiri în valoare de aproape 7 miliarde de dolari companiei canadiene Gabriel Resources, dacă aceasta câștigă procesul legat de proiectul aurifer de la Roșia Montană, potrivit datelor prezentate de executiv. Totodată, în ședința de ieri, guvernul a hotărât să suporte costul vizelor de turism și călătorie de afaceri în Statele Unite pentru angajați din sistemul de siguranță națională și ordine publică. Are detalii Petruța Obrejan.
Reporter: 6,7 miliarde de dolari ar fi valoarea totală a despăgubirilor cerute statului român de compania canadiană Gabriel Resources în procesul Roșia Montană, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, precizând că nu este obligatoriu ca acest prag să se regăsească și în decizia care urmează să fie făcută publică de Curtea de Arbitraj.
Mihai Constantin: Procesul a fost, să spunem, încheiat în septembrie anul trecut și se așteaptă acum decizia. Cât despre actualizarea cerințelor făcute de Roșia Montană și nu de eventualul nivel de compensații sau despăgubire care va fi solicitat statului român, el a fost estimat undeva între… cred că, la început, putea să fi vorba și de jumătate de miliard de dolari, iar astăzi, cu toate actualizările de rigoare, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari.
Reporter: După 1 decembrie anul viitor, românii ar putea călători în Statele Unite fără viză. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie ca, până atunci, numărul cererilor pentru obținerea vizelor să scadă sub 3% și pentru micșorarea acestui prag, funcționarii publici și cei din sistemul de siguranță națională și ordine publică pot beneficia de plata celor 185 dolari, cât este în acest moment viza pentru Statele Unite, din partea statului, fie că aceștia pleacă în scop de afaceri sau personal./RADOR RADIO ROMÂNIA/lbadiu

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 februarie)