Proiectul de lege privind noul Cod silvic a fost aprobat de guvern

„Radiojurnal” – Realizator: Laurențiu Văduva – Guvernul a aprobat joi proiectul de lege privind noul Cod silvic prin care se instituie pedepse mai aspre pentru tăierile ilegale și furtul de lemne. Documentul reglementează obligațiile și drepturile proprietarilor de terenuri forestiere și prevede înființarea Consiliului Național al Silviculturii, care va reuni toate organizațiile profesionale din acest domeniu. Are detalii Andrei Șerban.
Reporter: Noul Cod silvic va permite statului să împădurească acele terenuri care au fost despădurite și abandonate de proprietari, iar ministrul mediului, Mircea Fechet, a spus că sunt numeroase astfel de cazuri. Tot el a amintit că acest proiect de lege stabilește cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure, prin folosirea imaginilor din satelit și a camerelor de filmat inteligente. Mircea Fechet a mai precizat că se va înființa o nouă structură profesională, iar proprietarii de păduri vor fi trecuți într-un registru.
Mircea Fechet: Apare Consiliul Național al Silviculturii, o organizație profesională care reunește toate organizațiile de profil din domeniu. Toți proprietarii de pădure vor fi incluși într-un registru forestier național. De asemenea, un lucru pe care vreau să-l precizez este faptul că toți românii se vor putea bucura în continuare de pădurile noastre, aceștia având dreptul să se plimbe în orice pădure doresc.
Reporter: Noul Cod silvic a fost trimis de guvern Parlamentului, care îl va analiza și aproba sub forma unei legi care va înlocui vechiul cod ce datează din 2008./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (21 martie)