Preşedintele Bulgariei solicită premierului clarificări privind „disponibilitatea pentru un acord bilateral” cu Ucraina

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, s-a întâlnit, marţi, la Sofia, cu omologul său sloven, Nataša Pirc Musar. Cei doi şefi de stat au discutat despre riscurile cu care se confruntă regiunea din cauza războiului Rusiei în Ucraina, crizei din Orientul Mijlociu, presiunii sporite a migraţiei, perturbarea lanţului de aprovizionare şi crizei energetice regionale.

Bulgaria şi Slovenia se află de ambele părţi ale Balcanilor de Vest şi sunt angajate să lucreze pentru stabilitatea în regiune, au subliniat cei doi preşedinţi. „Trimiterea de trupe din ţări NATO în Ucraina, deşi bazată pe acorduri bilaterale, ascunde riscul unui conflict global”, a avertizat preşedintele Bulgariei, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său sloven. Rumen Radev şi Nataša Pirc Musar şi-au exprimat îngrijorarea legată de războiul Rusiei în Ucraina.

„Strategia obţinerii victoriei pe câmpul de luptă prin mijloace militare nu dă rezultate de doi ani încoace, numărul victimelor este în creştere, riscul unui conflict global sporeşte”, a subliniat Radev, adăugând că urmăreşte cu îngrijorare reuniunea de la Paris despre Ucraina, organizată de preşedintele Emmanuel Macron: „Cred că liderii europeni vor da dovadă de suficientă raţiune şi de o abordare foarte echilibrată în sprijinirea Ucrainei, astfel încât să nu ajungem la o escaladare extraordinară, să nu ajungem la riscul unui al Treilea Război Mondial şi al unui conflict nuclear”, a menţionat Radev, solicitându-i premierului bulgar, Nikolai Denkov, care a efectuat o vizită în Ucraina:

„Să ofere mai multe clarificări cu privire la ceea ce a declarat ieri (luni, n.r.) ca fiind disponibilitatea pentru un acord bilateral de securitate între Ucraina şi Bulgaria. Nu putem lăsa Ucraina singură, dar nici nu ne putem permite acţiuni nesăbuite care ar putea duce la un conflict militar global. Aşteptăm soluţii echilibrate, o abordare rezonabilă, în special de la guvernul bulgar”, a subliniat preşedintele Bulgariei. Atât Rumen Radev, cât şi Nataša Pirc Musar au susţinut că nu poate exista securitate în Europa fără stabilitate în Balcanii de Vest./ddaniela/gpodea

www.bnr.bg – 27 februarie