2024. február 28

A költségvetési kiadások januárban több mint 26%-al voltak nagyobbak az előző év azonos időszakához képest

A költségvetési kiadások januárban több mint 26%-al voltak nagyobbak az előző év azonos időszakához képest. A Pénzügyminisztérium által ismertetett adatok szerint a személyi jellegű kiadások csaknem 21 százalékkal, az árukkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos kiadások 20 százalék felett, a helyi költségvetésben pedig csaknem 40 százalékkal nőttek tavaly januárhoz képest. Ugyanakkor nagyobb összegeket fordítottak befektetésekre, amelyek több mint háromszorosát tették ki 2023 első hónapjához viszonyitva. A költségvetési bevételek is magasabbak voltak, mint tavaly januárban, de a növekedés 20% alatt maradt. Így a 2024. januári általános összevont költségvetési végrehajtás csaknem 7 900 000 000 lejes hiánnyal zárult, ami a bruttó hazai termék 0,45%-át, az egy évvel ezelőtti szint közel dupláját jelenti.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Folytatódik a taxisok országos szövetsége tagjainak tüntetése Bukarestben, az Alkotmány téren

Több mint 500 taxis érkezett autójával az Alkotmány térre, akik már a harmadik napja, hogy tüntetnek, miközben a kormányképviselők tárgyalásokat folytatnak a tiltakozókkal, akik egyforma törvényes rendszer alkalmazását szorgalmazzák a telekocsi társaságok esetében is. A taxisok az online alternatív fuvarozási platformverseny miatt elégedetlenek, szerintük a telekocsi sofőreinek is tiszteletben kell tartaniuk a rájuk vonatkozó szabályokat. A taxisok delegációja a kormánynál zajló tárgyalások után visszatér az Alkotmány térre, ahol közli majd a megbeszélések eredményeit, melyek függvényében folytatják, illetve véget vetnek a tüntetésnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Jogalkotási javaslat a járművezetői engedély érvényességének meghosszabbításáról

A Szenátus által szavazattöbbséggel elfogadott törvényjavaslat értelmében 10 évről 15 évre emelhetik a járművezetői engedély érvényességét, mig a közúti biztonság növelése érdekében a 70 év feletti járművezetőknek öt évente egyszer, a 80 év felettieknek pedig kétévenként kell felújjítaniuk hajtási engedélyüket. A járművezetői engedélyek érvényességének 15 évre emelése Romániában megfelel az európai normáknak, nyilatkozták a kezdeményezők, a szociáldemokrata, a liberális és az RMDSZ parlamenti képviselői, megjegyezve, hogy az Európai Unióban sok olyan ország van, ahol a hajtási engedélyek 15 évig érvényesek, mint például Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Görögországban vagy Lengyelországban. Romániában hárommillió sofőr részesülne az intézkedésben. A parlamenti képviselők szerint az általuk javasolt intézkedés hozzájárul az állampolgárok kiadásainak leszorításához, valamint a hajtási engedély felújjitásáért eltöltött idő csökkentéséhez. A törvényjavaslat azt is előírja, hogy a jogszabály kihírdetése előtt bármelyik kategóriára kibocsátott járművezetői engedély érvényes az engedélyen szereplő időpontig. E törvényjavaslat esetében a döntő fórum a Képviselőház. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Klaus Iohannis elnök szerint nemzeti környezetvédelmi paktumra van szükség

Klaus Iohannis államfő szerint szükség van egy nemzeti paktumra, mely alapján a környezetvédelem prioritássá válik. „Ezen múlik az állampolgárok életminősége, egészsége és biztonsága”, hangsúlyozta az államfő a Cotroceni-palotában több civil szervezettel folytatott megbeszélésen. „Nem szabad elhanyagolni a környezetvédelmet”, mondotta Klaus Iohannis, hozzáfűzve, hogy a civil szervezetek projektjei révén a polgárok jobban megértették a környezetvédelmi akciók előnyeit, és valódi partnerekké váltak a zöld átállásban. Ennek ellenére, számos kihívás még megoldásra vár, vélte az államfő, megjegyezve: fontos, hogy a nemzeti jogalkotás elősegítse a rendezett és tisztességes zöld átállást és ebben nagy felelősség hárul a parlamentre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Országszerte megszólalnak szerdán a szirénák

A Polgárvédelmi Hét alkalmából próbariadót tart szerdán az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU). A cél az országban lévő riasztó végpontok üzembiztonságának ellenőrzése, illetve az a négy szirénahang felelevenítése, amelyet riasztás céljából használnak. A négy szirénahang: katasztrófariasztás: ötször egymás után megismételt, egyenként 16 másodpereces hangjelzés, közötte 10 másodperc szünettel; légi előriasztás: háromszor egymás után megismételt, egyenként 32 másodpereces hangjelzés, közötte 12 másodperc szünettel; légi riasztás: tizenötször egymás után megismételt, egyenként 4 másodpereces hangjelzés, közötte 4 másodperc szünettel; riasztások feloldása: egy egyenletes, 2 perces hangjelzés. A hét folyamán országszerte számos, a polgári védelemnek szentelt akciókra is sor kerül: a katasztrófavédelmi egységek nyílt napot tartanak, mig az iskolákban gyakorlati képzéseket szerveznek elsősegélynyújtási technikákról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.28)

Rozália Gănciulescu – RADOR