Vizită oficială la Madrid a adjunctului secretarului general al NATO, Mircea Geoană

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană se află într-o vizită oficială la Madrid. Ne spune mai multe corespondentul RRA Alin Petrică.

Reporter: Strategia pentru flancul sudic este o prioritate a Spaniei, exprimată încă de la summitul de la Madrid din 2022. Implicarea tot mai agresivă a Rusiei în zonă, prin susținerea climatului tensionat și prin implicarea în fenomenul migrației ilegale, sunt probleme pe care aliații trebuie să le abordeze de urgență. Margarita Robles și Mircea Geoană au vorbit la Madrid despre abordarea acestei teme la summitul aniversar NATO de la Washington, care va avea loc anul acesta în iulie.

De asemenea, au vorbit despre necesitatea unei strategii comune UE-NATO legate de industria apărării şi despre ajutorul pe care Ucraina trebuie să îl primească. Sahel este regiunea care pornește de la Atlantic şi se întinde până la Oceanul Indian și cuprinde zece țări africane. În majoritatea dintre acestea, Rusia și-a declarat interesul militar și economic. Spania a susținut de mulți ani că marile crize sociale și militare care macină zona sunt întreținute de Moscova ca parte din războiul neconvențional dus de aceasta împotriva Occidentului.

Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, se întâlnește și cu ministrul afacerilor externe al Spaniei, José Manuel Albares./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 28 februarie