Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a lansat o campanie de încurajare a vacinării anti-HPV

Realizator: Laurențiu Văduva – O campanie de încurajare a vaccinării împotriva HPV a fost lansată vineri de Spitalul Universitar de Urgență din București. Medicii atrag atenția că în România, în fiecare zi, nouă femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și șase mor din cauza acestei maladii, în condițiile în care boala poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată în mod corespunzător. Are detalii reporterul RRA Adriana Turea.
Reporter: Vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete și băieți cu vârste între 11 și 19 ani. Pentru femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani, vaccinul este compensat 50%. Cum pot proceda femeile care vor să se vaccineze, explică șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București, profesor doctor Monica Cîrstoiu.
Monica Cîrstoiu: Orice pacientă poate să vină cu bilet de trimitere de la medicul de familie către ginecologie. De asemeni, prescriptori pentru vaccinul de HPV pot fi medici pediatrici sau medici dermatologi.
Realizator: Primele beneficiare ale acțiunii îndeamnă la prevenție prin screening și vaccinare.
-: Am venit la spital în această zi ca să fac prima doză de HPV și să sper că o să fie bine și cât mai multă lume să vină. Recomand cu ardoare lucrul ăsta, pentru că este o problemă care poate fi combătută și dacă avem soluții de ce nu?
Realizator: Țara noastră are cea mai mare incidență a cancerului de col uterin și cea mai mare mortalitate din cauza acestei boli din Uniunea Europeană./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 1 martie)