Putin a susţinut că respectarea principiilor concurenței este o condiție pentru funcționarea pieței de energie

Președintele Rusiei a subliniat, de asemenea, necesitatea unei protecții fiabile a intereselor legitime ale exportatorilor de gaze pe o bază nediscriminatorie, fără bariere și restricții unilaterale ilegale. Președintele rus Vladimir Putin a catalogat respectarea concurenței loiale și protecția intereselor legitime ale exportatorilor de gaze fără bariere unilaterale ilegale drept condiții indispensabile pentru stabilitatea pieței globale de energie. Putin a semnat o lege privind condițiile de vânzare forțată a acțiunilor către companiile energetice.

Pornim de la faptul că respectarea strictă a principiilor concurenței loiale, precum și protecția de încredere a intereselor legitime ale exportatorilor de gaze în mod nediscriminatoriu, fără bariere și restricții unilaterale ilegale, trebuie să rămână nişte condiții indispensabile pentru funcționarea stabilă a pieței internaționale de energie, a susţinut șeful statului în mesajul său adresat participanților și invitaților celui de-al 7-lea summit al Forumului Țărilor Exportatoare de Gaze, GECF, publicat pe site-ul Kremlinului.

Potrivit președintelui Federației Ruse, cooperarea dintre țările exportatoare de gaze este obligatorie în ‘perioada dificilă actuală pentru sectorul energetic global’. ‘Există probleme și dificultăți grave cauzate de perturbarea lanțurilor de transport și logistică stabilite, de escaladarea conflictelor în multe domenii ale producției de hidrocarburi și amenințarea cu atacuri teroriste asupra infrastructurii energetice’, a adăugat Putin. Șeful statului a subliniat că de fapt cooperarea membrilor GECF în promovarea unei modernizării multilaterale a industriei gazelor este menită să asigure cel mai înalt nivel de siguranță a mediului în producția, prelucrarea și transportul gazelor naturale, precum și să garanteze accesul universal la un preț ieftin și la o sursă durabilă de energie.

Putin și-a exprimat convingerea că în timpul summitului participanții vor purta discuții constructive și semnificative și vor schița forme și mecanisme noi și promițătoare de lucru comune./vdraguta/lalexandrescu

Agenţia de presă TASS – 2 martie