Reprezentanţii Israelului au acceptat să revizuiască textul piesei muzicale propuse pentru Eurovision

Reprezentanţii Israelului au acceptat să revizuiască textul piesei muzicale propuse pentru Eurovision, după ce organizatorii concursului au contestat anumite versuri care păreau să facă referire la atacul Hamas de pe 7 octombrie, a anunţat duminică radiodifuzorul naţional israelian Kan.

Eurovision, care se va desfăşura anul acesta în perioada 7-11 mai în orașul suedez Malmo, se autoproclamă drept un eveniment apolitic şi poate descalifica concurenții despre care se consideră că încalcă această regulă. Radiodifuzorul Kan are sarcina de a alege piesa cu care se prezintă Israelul. Principala propunere israeliană este piesa „October Rain”, o baladă interpretată de solistul Eden Golan. Potrivit textului apărut în presă și confirmat ulterior de Kan, cântecul include versuri precum „Nu mai e aer de respirat” și „Toți au fost copii buni, fiecare dintre ei” – aparente aluzii la oamenii care s-au ascuns în adăposturi în timp ce luptătorii Hamas au răpit şi ucis mai multe persoane la un festival de muzică în aer liber și alte locuri, evenimente care au declanșat războiul din Gaza.

Kan a transmis că a cerut autorilor pieselor „October Rain” și „Dance Forever”- a doua variantă propusă de Israel – să-și revizuiască textele, păstrând totodată libertatea artistică. Apoi se va alege oficial melodia pe care o va trimite comitetului Eurovision. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, care organizează Eurovision și a anunţat anterior că este în curs de examinare a versurilor, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la decizia Kan.

Radiodifuzorul israelian a comunicat că a acceptat să facă modificările în urma unei solicitări din partea președintelui țării, Isaac Herzog. „Președintele a subliniat că în acest moment, în special când cei care ne urăsc încearcă să dea deoparte și să boicoteze statul Israel, Israelul trebuie să-și facă auzită vocea cu mândrie și cu capul sus și să-și arboreze drapelul la fiecare forum mondial, mai ales anul acesta”, a transmis Kan./opopescu/csimion

REUTERS – 3 martie